Mai sunt doar câteva ore până când Karl Nehammer va ajunge în țara noastră, iar politicienii noștri își pun mari speranțe în această vizită.

Cu toate acestea, cancelarul Austriei a anunțat, înainte să ajungă la noi în țară, că nu este de acord cu agenda congresului PPE de la București, respectiv cu discuțiile pentru intrarea totală a României în spațiul Schengen, cu energia nucleară și cu eliminarea autoturismelor pe combustie internă. Peste mai bine de 4 ore, Nehammer va fi primit la Palatul Cotroceni de președintele Iohannis, iar în a doua parte a zilei are programate și întrevederile cu Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă. 

Președinta Parlamentului european, Roberta Metsola, președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, dar şi președintele PPE, Manfred Weber sunt doar câțiva dintre oficialii de rang înalt din tabăra popularilor europeni care au ajuns la București. În manifestul pe care îl vor adopta vor cuprinde și o poziție foarte clară legată de susținerea pe care membrii PPE o vor arăta pentru ca România să devină cât mai curând stat membru Schengen.

”Din 31 martie vom fi membri deplini ai spațiului Schengen aerian și maritim, dar românii care trăiesc în Diaspora așteaptă cu nerăbdare să ni se aprobe aderarea la spațiul terestru. Am avut oportunitatea să discut cu doamna Ursula von der Leyen și cu doamna Roberta Metsola și am primit sprijinul lor”, declara, ieri, Nicolae Ciucă. Recomandare din top articole

Tot ieri, președintele Partidului Popular European a avut doar cuvinte de laudă la adresa lui Nicolae Ciucă.

”Eu îl consider pe Nicolae un prieten bun care are calități de lider. Conduce pe drumul cel bun partidul.

PPE sprijină lărgirea spațiului Schengen, astfel încât România și Bulgaria să ni se alăture, pentru că întrunesc toate criteriile. De aceea este foarte important să convingem prietenii austrieci sa dea undă verde”, a spus Manfred Weber. 

Pe de altă parte, Nicolae Ciucă a avut întâlniri şi cu Roberta Metsola, dar şi cu Ursula von der Leyen, oportunitate cu care a adus în discuții teme de interes cum ar fi războiul de la granițele vecine, războiul hibrid de pe rețelele de socializare sau protejarea granițelor românești.Recomandare din top articole

”România este țară vecină cu Ucraina și cu Republica Moldova. Am discutat toate aceste aspecte legate de securitatea Uniunii Europene și suntem pe deplin de acord că amenințările la securitate vin din est”, a mai spus Ciucă. 

Şi la Cotroceni au avut loc întâlniri cu ușile închise unde s-ar fi discutat inclusiv despre poziții importante la nivel european. Klaus Iohannis este în prezent propunerea României pentru șefia NATO. Dar șansele de a fi ales sunt mici. SUA şi Germania îl susțin deja pe premierul olandez Mark Rutte. Și președinția Consiliului European este greu de obținut.Recomandare din top articole

Astăzi, în cadrul Congresului va fi votat programul pentru viitorul mandat al popularilor. Ursula von de Leyen va fi propusă pentru un nou mandat la președinția Comisiei Europene, fiind unicul candidat.

Liderii PPE vor discuta și despre achiziții majore în domeniul apărării dar şi despre pregătirea ţărilor europene pentru acțiuni militare comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here