Fostul președinte american Donald Trump a invocat Al Cincilea Amendament constituțional – care prevede dreptul de a evita autoincriminarea – și a refuzat să răspundă la întrebări, după ce a fost convocat, miercuri, la Biroul Procurorului General din statul american New York.

“La sfatul avocatului meu și pentru toate motivele expuse mai sus, refuz să răspund întrebărilor, în baza drepturilor și privilegiilor conferite fiecărui cetățean, potrivit Constituției Statelor Unite”, a precizat Trump într-o declarație.

Convocarea lui Trump în fața Biroului Procurorului General din New York, Letitia James, are loc în cadrul unei anchete care durează de peste trei ani, menită să lămurească dacă Trump Organization și-a indus în eroare creditorii, asigurătorii și autoritățile fiscale prin furnizarea de declarații fiscale înșelătoare.

Donald Trump s-a opus mult timp să depună mărturie în această investigație.

El a mers în instanță și a încercat să blocheze o citație care a fost emisă în decembrie anul trecut. 

Instanțele i-au respins în mod repetat argumentele și l-au obligat să depună mărturie.

Audierea de miercuri vine la două zile după mult-mediatizata percheziție a poliției federale, FBI, la reședința Mar-a-Lago din Florida a fostului lider de la Casa Albă.

Percheziția a avut loc în legătură cu documente confidențiale din timpul mandatului prezidențial, pe care Donald Trump le-ar fi adus pe proprietatea sa.

Inițiativa FBI a fost speculată de liderii Partidului Republican din SUA, care au amenințat că, după ce vor prelua controlul în Camerele Congresului, vor pune sub anchetă Departamentul Justiției, pentru pretinse ingerințe politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here