Acordul de principiu a fost anunţat la capătul unor discuţii intense, după ce congresmenii au reuşit să depăşească impasul creat de cererea democraţilor privind limitarea numărului de imigranţi arestaţi de autorităţile federale.

Acordul trebuie să primească acum şi sprijinul preşedintelui SUA, Donald Trump, al cărui consimţământ este necesar pentru a se evita declanşarea unei noi perioade de blocaj guvernamental parţial.

“Am ajuns la un acord de principiu” privind finanţarea programelor de securitate la frontieră până pe 30 septembrie, a declarat senatorul republican Richard Shelby.

Surse familiare cu negocierile au relatat pentru The Associated Press că acordul de principiu prevede alocarea de 1,375 miliarde de dolari pentru construirea de noi bariere de securitate. Această sumă este cu mult mai mică decât cea solicitată de preşedintele Trump, care cere 5,7 miliarde pentru construirea unui zid de-a lungul a peste 320 de kilometri de frontieră.

Pe de altă parte, democraţii au renunţat la propunerea de limitare numărului de imigranţi arestaţi de autorităţile federale.

Liderii celor două partide nu au oferit detalii despre prevederile acordului.

Nu este clar dacă preşedintele Trump va aproba acordul, care oferă mult prea puţin pentru a permite realizarea proiectului său privind zidul de la frontiera cu Mexicul.

Aflat la un miting în oraşul de frontieră El Paso, Texas, în cursul căruia a susţinut că zidul este necesar pentru a proteja cetăţenii americani de infractorii violenţi, de droguri şi de un “asalt nemaipomenit” al caravanelor de imigranţi, Trump le-a spus participanţilor că a auzit despre progresele înregistrate la Washington.

“Poate că s-au realizat progrese – poate că nu (…) Dar să ştiţi – oricum construim zidul”, a declarat preşedintele Donald Trump.

Activităţile a numeroase agenţii guvernamentale federale din Statele Unite au fost blocate anul acesta timp de 35 de zile, din cauza faptului că Donald Trump şi liderii Congresului nu au ajuns la un acord prin care să fie finanţată construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic. Donald Trump cere 5,7 miliarde de dolari pentru acest proiect controversat, promis în campania electorală din 2016.

Aproximativ 800.000 de angajaţi ai agenţiilor guvernamentale federale din Statele Unite au fost afectaţi direct de blocajul bugetar, neprimind salariile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here