Împreună cu acad. prof. dr. Irinel Popescu, medicul Marius Ciurea a vorbit despre evoluția înregistrată de chirurgia plastică din Craiova.

„Să trecem la chirurgia plastică. Ce noutăți au apărut în acest domeniu?”, a întrebat Dr. Irinel Popescu.

„Noutățile nu sunt neapărat niște noutăți, dar sunt niște lucruri în evoluție. Am discutat în special cu colegii din Salonic, renumiți pe zona despre care urmează să vorbesc. Este vorba despre tratamentul chirurgical al limfedemului. Tratamentul chirurgical al limfedemului a pornit în urmă cu ceva ani, cu succes, în vestul Europei, în special în Belgia și Germania.

Fenomenul, de regulă, apare post intervenții chirurgicale, este cea mai frecventă. Aici mă refer la neoplasmul de sân, mastectomii sau anumite intervenții chirurgicale în zona pelvină.

Este o chirurgie provocatoare și este o chirurgie care implică multe înțelegeri din partea pacientului pentru că rezultatele nu sunt imediate, ci sunt la oarecare distanță față de actul operator pentru că organismul, respectiv membrul afectat, superior sau inferior, necesită o perioadă de timp pentru ca circulația limfatică să intre pe un curs normal și simptomatologia să dispară.

Implică foarte multă știință. S-au studiat foarte mult ganglionii limfatici, vasele limfatice, traiectele acestora ca să se ajungă într-un final să se standardizeze aceste intervenții. Sunt intervenții și mai simple, sunt intervenții și mai complexe. Deja acum am discutat despre intervenții complexe, despre transferuri libere de ganglioni într-o zonă cu deficit, într-o zonă în care s-au excizat ganglionii.”, a spus Dr. Marius Ciurea. 

„Care e gama de intervenție chirurgicală de care dispunem pentru a rezolva limfedemul?”, a întrebat Dr. Irinel Popescu.

„În funcție de gradul de limfedem, adică în funcție de grosimea membrului afectat, se clasifică în 4 grade. La primele două grade se poate tenta tratamentul conservator cu pansamente și dispozitive compresive, iar în stadiile mai avansate se începe de la intervenții mai simple, adică se detectează vase limfatice la nivelul membrului respectiv.

Acele vase limfatice nemaiavând o zonă, un ganglion sau mai mulți în care să dreneze, acesta fiind motivul apariției limfedemului care expandează membrul respectiv, se fac anastomoze între acele vase limfatice și vene din sistemul venos superficial din vecinătate, astfel încât acea limfă să dreneze în vene. Având unde să dreneze, limfedemul dispare.”, a spus Dr. Marius Ciurea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here