„Prea multe nu are ce să facă, trebuie să stea (Radu Mazăre, n.r.). Îi ducem de mâncare, mai vorbim cu el. Doarme pe o saltea de burete, merge la o baie comună, dar nu trebuie să-l plângem şi să-l victimizăm. Ştiţi că a trecut printre atâtea. Este bine cu moralul, este bine fizic. Aşteptăm să se demareze procedurile”, a declarat Răducu Mazăre, la România TV.

Fiul lui Radu Mazăre a mai spus şi cum a fost arestat tatăl său: „Din ce am înteles de la el, când era pe aeroport să plece, a venit un anume comisar şi a spus că trebuie să meargă cu el, fără să aibă nicio hârtie. L-a luat de acolo şi l-a dus la secţie. În aeroport la Antananarivo. Voia să plece unde are teren. (…) Cei din Madagascar nu au o lege pentru azilanţii politic, dar a depus (Radu Mazăre, n.r.) o cerere la ONU şi este înregistrat acolo. Nu ne-am aşteptat să se întâmple asta, pentru că această cerere la ONU îi conferă o protecţie şi un statut, însă lucrurile nefiind bătute în cuie, oamenii nu au interpretat în sens pozitiv acest lucru şi l-au reţinut. (…) Aşteaptă documentele din România, care vor demara procedura judiciară, aşteaptă răspuns de la ONU care tratează situaţia lui şi sperăm să fie în avantajul lui”.

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat, luni, că instituţia pe care o conduce a transmis documentele necesare în vederea extrădării fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre, din Madagascar, luni la ora 09.00 acestea fiind primite de ministerul Justiţiei din Madagscar.

Birchall a explicat cadrul legal care va fi aplicat pentru aducerea în ţară a lui Radu Mazăre: „Covenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002. Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. (…) Republica Madagascar este parte la ambele convenţii. În ceea ce priveşte cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată cu modificările şi completările ulterioare, colaborată cu dispoziţiile Codului de Procedură Penală al României”.

Fostul edil are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here