Joe Biden şi Donald Trump au demarat procesul de transfer al puterii, a anunţat marţi echipa republicanului, care şi-a format fără întârziere guvernul, notează AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele ales al Statelor Unite, care şi-a făcut o revenire politică spectaculoasă, îşi pregăteşte întoarcerea la Casa Albă.

El va depune jurământul pe 20 ianuarie, ceremonie la care va participa actualul preşedinte Joe Biden. Donald Trump a întrerupt tradiţia în 2021, refuzând să fie prezent la învestirea lui Joe Biden.

“Preşedintele a promis că va asista la învestirea învingătorului în alegeri, indiferent cine este. El şi Prima Doamna vor onora această promisiune şi vor asista la învestirea” lui Donald Trump, a declarat presei Andrew Bates, purtătorul de cuvânt adjunct al Casei Albe.

În cursul campaniei electorale, Joe Biden l-a descris repetat pe Donald Trump ca fiind un pericol pentru democraţie, dar preşedintele în exerciţiu s-a angajat să efectueze o tranziţie a puterii cât mai lină după victoria republicanului împotriva Kamalei Harris pe 5 noiembrie.

Pentru al doilea mandat, Donald Trump a ales să plaseze locotenenţi extrem de loiali în posturi strategice şi a făcut deja anunţuri surprinzătoare precum taxe vamale la produsele chinezeşti, canadiene şi mexicane. 

Echipa lui Trump lucrează cu administraţia Biden pentru un ”aranjament” între Ucraina şi Rusia

Echipa lui Donald Trump va începe să lucreze cu administraţia preşedintelui aflat la sfârşit de mandat Joe Biden pentru a se ajunge la un “aranjament” între Ucraina şi Rusia, declarându-se îngrijorată de “escaladarea” actuală, a afirmat duminică Mike Waltz, viitorul consilier pe probleme de securitate al Casei Albe, informează AFP.

După alegerea pe 5 noiembrie a lui Donald Trump, europenii sunt îngrijoraţi de o posibilă dezangajare a SUA în acest conflict şi chiar în legătură cu presiuni americane pentru un acord în detrimentul Kievului. Preşedintele ales, care îşi va prelua funcţia pe 20 ianuarie, a format cea mai mare parte a viitorului său guvern, care mai trebuie aprobat de Senat.

“Preşedintele Trump a fost clar asupra necesităţii de a pune capăt acestui conflict. Ceea ce trebuie să discutăm este cine va sta în jurul mesei, dacă este vorba de un acord, un armistiţiu, cum să aduci cele două părţi la masă şi care va fi cadrul unui aranjament”, a declarat la Fox News Mike Waltz, numit în funcţia ultra strategică de consilier pentru securitate naţională al Casei Albe.

“Asupra acestor lucruri vom lucra noi cu actuala administraţie până în ianuarie şi vom continua după”, a dat el asigurări la postul preferat al conservatorilor.

“Pentru adversarii noştri care cred că aceasta este o ocazie de a monta o administraţie împotriva celeilalte, (le spun că) ei se înşeală”, a mai afirmat Waltz, insistând asupra “îngrijorării” echipei lui Trump cu privire la “escaladarea” actuală a conflictului.

Anturajul apropiat al preşedintelui ales a denunţat ferm decizia lui Joe Biden de a autoriza Ucraina să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de fabricaţie americană.

În timpul campaniei sale, Donald Trump s-a arătat sceptic cu privire la miliardele pe care administraţia Biden le-a acordat Ucrainei după declanşarea invaziei ruse în 2022. Republicanul a promis de mai multe ori că va pune rapid capăt războiului, însă fără a preciza cum anume.

În problema Orientului Mijlociu, viitorul său consilier pe probleme de securitate naţională a pledat de asemenea pentru un “aranjament care cu adevărat să aducă stabilitatea”.

Împreună cu Marco Rubio la conducerea diplomaţiei, Mike Waltz va forma un duo descris drept “şoimi” de către observatori. Donald Trump l-a prezentat pe Mike Waltz, congresman de Florida şi fost militar al forţelor speciale, drept un “expert în ameninţările pe care le reprezintă China, Rusia, Iranul şi terorismul mondial”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here