Liderul socialiștilor europeni le cere liberalilor din România să respecte principiile democratice.

0
474

Partidul socialiștilor europeni se opune încercărilor recurente ale conservatorilor din România de a face schimbări de ultimă oră la procedurile electorale ale țării, în favoarea propriei agende politice.

După ce nu a modificat legea pentru alegerile locale în urmă cu două săptămâni, guvernul demis a reușit să adopte 25 de ordonanțe de urgență într-o singură ședință, cu o seară înainte să se confrunte cu un vot de neîncredere în Parlament.

Una dintre aceste ordonanțe de la miezul nopții scurtează drastic timpul admisibil pentru convocarea alegerilor rapide, punând în pericol organizarea alegerilor corecte și democratice din cauza perioadei scurte de notificare. Modificarea în an electoral a regulilor electorale, fără dezbateri sau încercări de a căuta un consens larg, reprezintă o încălcare clară a recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Președintele PES, Serghei Stanishev, a declarat: „Conservatorii din România ar trebui să recunoască faptul că există o nouă majoritate în Parlament și ar trebui să înceteze să încerce să rămână la putere schimbând regulile jocului. Parlamentul român ieri și-a retras în mod clar încrederea în guvernul lui Ludovic Orban. Țara are acum nevoie de un nou guvern, care să poată pregăti viitoarele alegeri într-un mod transparent și democratic, fără riscul luării unor decizii de urgență. PSD România și aliații săi sunt singurii capabili să livreze un guvern stabil și puternic pentru a îndeplini această sarcină importantă. “

Este important de amintit că, același PES, prin vocea lui Frans Timmermans, condamna PSD-ul sub conducerea lui Liviu Dragnea. Acest brusc pușeu de corectitudine trebuie privit ca pe un “dar de la greci”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here