“În atenția Domnului Virgil-Daniel POPESCU, Ministrul Economiei,

Stimate Domnule Ministru,

Mediul de afaceri, în special IMM-urile sunt grav afectate de măsurile luate în starea de necesitate declanșată de virusul COVID-19. Având în vedere vulnerabilitatea IMM-lor din această perioadă, impactul asupra acestora poate fi irecuperabil. Multe dintre întreprinderi vor suferi pierderi majore, unele își vor sista parțial sau complet activitatea, altele riscă să falimenteze. În special, vor avea de suferit industriile de servicii și agrement, HORECA, turism, comerț cu amănuntul, organizatorii de evenimente, industria prelucrătoare și multe alte industrii afectate de carantină și măsuri preventive în vigoare.

Vă adresez rugămintea de a urgenta măsurile de sprijin concret a IMM-urilor care au fost obligate să închidă sau să-si diminueze activitatea. Comisia Europeana a flexibilizat mult posibilitățile de acțiune ale statelor membre! Pe lângă șomajul tehnic care trebuie plătit ritmic, lunar, așa cum trebuie să plătească angajatorii salariile, dați drumul la măsuri fiscale:

  • exceptarea de la plata penalităților de întârziere a taxelor și impozitelor- important este să le plătească;
  • exceptarea plății impozitelor pe venituri la microîntreprinderi;
  • Ajutoare de stat pentru capital de lucru si investiții;
  • scăderea TVA la industria hoteliera, turism și transport; amânări de rate la bănci fără plata de penalități și alte măsuri solicitate de asociațiile patronale și sindicale!

Vă adresez rugămintea să clarificați când și cine eliberează certificatul de stare de necesitate si cel de forță majoră! Juridic, nu se pot substitui! Din păcate, Camerele de Comerț solicita 500 de euro pentru un certificat de forță majoră! Dacă este stare de necesitate ar trebui folosit un singur certificat și să nu fie taxat! Vă rog să analizați posibilitatea de suspendare a dreptului Camerelor de a elibera Certificat de forță majoră pe perioada stării de necesitate și folosiți doar Certificat de stare de urgență!Firmele nu mai pot susține costuri ca în situațiile normale! Vă rog, domnule ministru, să apelați si la bugetul UE care a fost pus la dispoziție pentru criza sanitară, dar și pentru sprijinul IMM-urilor.

Vor fi folosite mai multe instrumente pentru a asigura aprovizionarea sistemelor medicale, ajutorarea IMM-uri, precum și activarea unei clauze care să permită statelor membre să depășească deficitul bugetar. Dacă nu se vor lua măsuri rapide economia și în final oamenii vor avea de suferit în următorii ani.

Vă rog să comunicați public măsurile concrete luate! Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră!

Cu stimă,

Europarlamentar Maria GRAPINI, Vicepreședinte al Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului din cadrul Parlamentului European”, se arată în scrisoarea remisa de cabinetul europarlamentarului Maria Grapini către Ministrul Economiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here