Este cunoscut faptul că prezența la vot în România este în scădere, în raport cu nemulțumirea in continuă creștere a cetățenilor. Adesea, campaniile electorale sunt bazate pe emoție și demonizarea unui grup de politicieni, de aceea votul este preponderent emoțional, și nu neapărat informat.
Iată câteva măsuri pe care le putem lua noi, enunțate chiar de către un politician, Maria Grapini, pentru a face distincția dintre oportunismul politic și agenda benefică pentru cetățeni :
“Anul acesta, România își va alege consiliile locale, parlamentele locale cum le spun eu, primarii, președinții Consiliilor județelor și, în toamnă, Parlamentarii!
Observ și aud, zilnic, nemulțumirile românilor ! Întemeiate, în mare măsură! Ce se poate face?
1) Să iasă toată lumea la vot
2) Să voteze oamenii și nu sigle de partid! Dacă partidele nu folosesc criteriul valorii cand întocmesc listele, să nu le voteze!
3)Să ne informăm despre cine sunt candidații
4) Să ne uităm cu atenție si la partidele mai mici, să comparăm calitatea oamenilor, nu mărimea partidelor!
5) Să-și asume mai mulți cetățeni să intre în politică, dacă se dorește creșterea masei critice a celor buni
6) Să-i convingem pe cei morali, bine pregătiți profesional și patrioți, să candideze!
7) Să informăm corect despre problemele din comunitatea în care traim și să ne implicăm în rezolvarea lor!
Doar atunci când vom pune OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT, vom putea schimba în bine Romania și, până la urmă viața noastră! Ca umanist convins, spun că a trecut perioada bătăliilor în doctrine: stânga, sau dreapta. Avem nevoie de politică pentru oameni, avem nevoie de justiție dreaptă și avem nevoie de o viață sigură! Și dacă nu ne vom implica, cui îi vom reproșa după alegeri?
Democrația reprezentativă arată că Parlamentul ia decizii în numele nostru, Guvernul administrează țara în baza mandatului dat de Parlament! Parlamentul, Guvernul, Președintele, sunt buni în masura în care noi îi alegem înțelept, pe criteriul valorii!”, a declarat pe pagina de Facebook, europarlamentarul Maria Grapini, în contextul în care ne aflăm într-un an electoral, care va determina cursul României pentru următorii patru ani.