Fillon a fost condamnat în 2020 la cinci ani de închisoare, dintre care trei cu suspendare, pentru că i-a plătit soției sale aproximativ 1 milion de euro din bani publici pentru o muncă minimă ca asistent parlamentar. Scandalul a pus capăt ambițiilor sale prezidențiale.

Curtea de apel a schimbat sentința în patru ani de închisoare, dintre care trei cu suspendare, a declarat un oficial al tribunalului, citat de Reuters.

Până în prezent, Fillon nu a executat nicio pedeapsă în închisoare

Este puțin probabil ca el să petreacă timp în spatele gratiilor, într-o țară în care sentințele scurte pentru „infracțiuni de gulere albe” sunt adesea comutate în detenție la domiciliu cu o supraveghere electronică.

Avocații lui Fillon au declarat că vor face apel la verdictul de luni la Cour de Cassation, cea mai înaltă instanță de apel din Franța, care nu se va pronunța asupra cazului în sine, ci doar dacă procedurile judiciare și legale au fost respectate la hotărârile anterioare.

Aceștia au spus că, pe lângă problemele procedurale, există, de asemenea, întrebări majore cu privire la separarea puterilor în acest caz între sistemul judiciar, guvern și parlament.

„Nu spunem că bănuim că hotărârile anterioare au fost motivate politic, dar este nevoie de putere din partea unei curți de apel pentru a anula o instanță inferioară… Hotărârile anterioare au fost atât de grave încât au avut un impact asupra vieții politice franceze. Este ceea ce sperăm că va lua în considerare Curtea de Casație”, a declarat avocatul lui Fillon, Antonin Levy, la radio franceinfo, citat de Reuters.

Fostul politician conservator a lucrat în sectorul financiar

Când a izbucnit scandalul, Fillon a denunțat ceea ce a numit o campanie cu trucuri murdare și a negat că ar fi făcut ceva ilegal, deși ulterior a recunoscut că a făcut o eroare.

Fostul politician conservator, care de la candidatura sa eșuată la prezidențiale din 2017 a lucrat în sectorul financiar, s-a confruntat cu noi critici pentru că a lucrat pentru două firme petroliere rusești.

La scurt timp după începerea războiului din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, Fillon a declarat că, în astfel de condiții, nu putea continua să fie membru în consiliile de administrație ale companiei petroliere rusești Zarubezhneft, controlată de stat, și ale companiei petrochimice Sibur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here