Echipa de campanie electorală a preşedintelui american Donald Trump a emis joi un comunicat prin care îşi declină orice responsabilitate pentru eventuala contaminare cu coronavirus la o adunare a susţinătorilor, informează dpa.

“Prin participarea la Manifestaţie, dv. şi oaspeţii dv. vă asumaţi voluntar toate riscurile legate de expunerea la COVID-19”, arată declaraţia publicată pe pagina web pentru înscrierea la adunarea simpatizanţilor republicani programată vinerea viitoare la Tulsa, în statul Oklahoma. Prin acceptarea acestei condiţii, participanţii renunţă la orice posibilitate de a cere despăgubiri de la echipa de campanie sau de la proprietarii standurilor de produse de la eveniment, “pentru orice boală sau leziune”.

Declinarea răspunderii pare în contradicţie cu poziţia lui Trump faţă de epidemia de coronavirus, observă dpa. Preşedintele a minimalizat de mai multe ori motivele de îngrijorare privind sănătatea publică şi i-a încurajat pe americani să îşi reia modul de viaţă dinaintea epidemiei.

Manifestaţia din Oklahoma este primul eveniment important de campanie de după apariţia epidemiei în SUA, în urma căreia au fost sistate din martie orice adunări publice în scopuri politice.

Data aleasă, 19 iunie, marchează pentru mulţi americani sfârşitul sclaviei, ceea ce i-a atras lui Trump critici din partea celor care consideră momentul şi locul alese ca insulte la adresa memoriei lui George Floyd. La Tulsa, unde au avut loc revolte în 1921, mulţimi de albi au masacrat sute de afro-americani. Floyd, un bărbat de culoare în vârstă de 46 de ani, a murit în timp ce era arestat, în urmă cu două săptămâni. Uciderea sa de către un poliţist a declanşat proteste antirasiste în multe oraşe din Statele Unite şi din întreaga lume.

Anunţul echipei de campanie pentru realegerea lui Trump a fost făcut în contextul retragerii măsurilor de izolare şi al reluării activităţilor economice în SUA, după lunile de restricţii impuse pentru limitarea epidemiei de coronavirus. Unii oficiali din domeniul sanitar şi-au exprimat dezacordul faţă de adunările mari, cum ar fi evenimentele sportive sau concertele, în special în spaţii închise, unde riscul de infecţie este mai ridicat.

După renunţarea la distanţarea socială, în multe zone din Statele Unite s-a constatat o creştere a numărului de cazuri noi.

Trump nu îşi va mai ţine în Carolina de Nord discursul de acceptare a nominalizării Partidului Republican drept candidat pentru un nou mandat de preşedinte. După obiecţii din partea autorităţilor democrate din acest stat, s-a decis ca evenimentul să fie organizat la Jackson, în statul Florida, a anunţat joi un oficial republican. Trump se arătase deja indignat de restricţiile sanitare care ar fi fost impuse în Carolina de Nord, unde numărul de participanţi adunaţi timp de câteva zile ar fi fost limitat.

Preşedinta Partidului Republican, Ronna McDaniel, a susţinut într-un mesaj pe Twitter că statul Florida înseamnă pentru Trump mai mult decât “acasă”, fiind crucial pentru victoria în alegeri. Într-o altă declaraţie, ea a precizat că partidul va “sărbători” nominalizarea în Florida, dar “activităţile oficiale” vor fi organizate la Charlotte, în Carolina de Nord.

Trump a insistat să vorbească în faţa publicului pe un stadion plin. McDaniel a afirmat că evenimentul din august va avea loc pe stadionul VyStar Veterans Memorial, cu o capacitate de 15.000 de locuri. “Aşteptăm cu nerăbdare această mare sărbătoare şi această binecuvântare economică pentru Statul Soarelui” (Sunshine State, numele alternativ oficial al Floridei – n. red.), a adăugat ea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here