PSD se pregătește de lansarea unui nou pachet social pentru categoriile vulnerabile și de măsuri pentru creșterea pensiilor și a salariilor.

Aceste măsuri ar urma să fie anunțate după ședințele pe care sociali democrații le au programate la mare, săptămâna următoare.

Potrivit unor surse, salariul minim pe economie ar urma să fie majorat, de la 1 ianuarie anul următor, până la 2850 de lei sau să ajungă chiar până la 3000 de lei.

Pensia ar putea să fie și ea indexată cu rata inflației, adică aproximativ 15%.

Doina Pârcălabu, fost şef al Casei de Pensii, a comentat declarațiile autorităților din ultimele zile privind lipsa banilor din Pilonul 2 de Pensii.

7 miliarde de lei au dispărut de la începutul acestui an din conturile românilor care contribuie la Pilonul 2 de pensii. Unde sunt banii, nicio instituție a statului român pare că nu ştie. Guvernul cere măsuri din partea Autorității de Supraveghere Financiară. Fondurile Private de Pensii transmit, însă, că pierderea va fi recuperată în timp.

“Dacă discutăm de banii acumulați pentru pensiile private obligatorii de către cei aproape 7.8 milioane de participanți care sunt gestionați de cele 7 fonduri, atunci ar trebui să nu avem îngrijorări.

Pentru că avem o instituție numită de Parlament care are ca şi atribuție supravegherea acestor fonduri, inclusiv modalitățile în care aceștia își constituie garanții şi cum îşi investesc fondurile pe care le încasează lună de lună.

Pentru că discutăm de sume care se deduc din Pilonul 1 de pensii, practic în fiecare lună veniturile se diminuează cu aceste sume.

Mă uitam pe statistici şi la nivelul lunii mai pe sumele transferate pe cele 7 fonduri sunt 891,411,369 de lei, care reprezintă sume importante şi de acea ele trebuie gestionate corect.

În ceea ce privește Pilonul 2, în prezent el funcționează în mod activ pe partea de acumulări şi mai puţin pe partea de livrări de beneficii.

Iar în ceea ce privește modalitatea de plată, în situaţia în care persoanele care îndeplinesc condiţia de vârstă standard vor solicita restituirea sumelor suntem în urmă în ceea ce privește emiterea şi aprobarea legii privind modalitatea de  plată a unităților. (…)

Nu este vorba despre un furt, ci despre rentabilitatea plasamentelor”, a explicat Doina Pârcalabru, fost preşedinte la Casa Naţională de Pensii, în emisiunea News Magazine de la Antena 3. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here