OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei și francezii de la Saint-Gobain, care dețin în România mai multe fabrici unde produc în principal materiale de construcții, au semnat un contract pentru furnizarea de energie electrică din surse regenerabile pentru toate facilitățile de producție operate de Saint-Gobain pe plan local.
Astfel, OMV Petrom va furniza în următorii cinci ani aproximativ 800 GWh de energie verde în toate cele 14 unități ale Saint-Gobain din România, contribuind astfel la obiectivele de decarbonizare.
Livrările vor începe în Ianuarie 2026 și energia va fi obținută din surse eoliene și fotovoltaice, spun oficialii celor două companii.
”Prin Strategia 2030, ne-am angajat să susținem tranziția energetică în România și în regiune, cu investiții de circa 11 miliarde de euro până la sfârșitul acestui deceniu, din care circa o treime vor susține proiecte cu emisii scăzute și zero de carbon. Am făcut pași importanți în dezvoltarea unui portofoliu de proiecte de energie din surse regenerabile, care vor intra treptat în producție în anii următori”, spune Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie.
În urma investiţiei, Saint-Gobain va acoperi necesarul de energie în toate punctele sale de lucru: Saint-Gobain Glass (Calarasi), Saint-Gobain Isover (Ploiesti), Saint-Gobain Rigips (Turda si Cheia), Saint-Gobain Weber (Turda, Brănești, Suceava), Duraziv (Popesti Leordeni), Saint-Gobain Prime Glass Working (Vălenii de Munte) și Chryso România (Ariceștii Rahtivani).
„Acordul marchează încă un moment de referință în parcursul Saint-Gobain de a-și reduce emisiile Scop 1 și 2 cu 33% până în 2030 – față de 2017 și de a atinge „zero emisii nete” până în 2050. (…) ne orientăm cu prioritate către surse de energie prietenoase cu mediul, în paralel cu eficientizarea permanentă a proceselor de producție pentru reducerea emisiilor de carbon și a consumului de energie”, spune Ovidiu Păscuțiu, CEO Saint-Gobain Romania.