Legea care a limitat plăţile cash s-ar putea modifica în curând în Parlament, astfel încât să se revină la plafonul anterior de 10.000 de lei. Premierul Marcel Ciolacu cere sancţiuni pentru comercianţii care refuză plata cu banii cash. De altfel, băncile fac un pas înapoi si renunţă să crească comisioanele la tranzacţii cu numerar.

Marcel Ciolacu şi reprezentanţii băncilor au ajuns la un acord în legătură cu plafonarea tranzacțiilor cu bani cash, după ce unele instituţii au anunţat că vor să mărească substanţial comisioanele.

Dupa întâlnirea de urgenţă, şeful Executivului a anunțat că nu vor crește comisioanele bancare nici pentru persoanele fizice și nici pentru cele juridice.

“Prioritatea mea, în primul rând, este combaterea evaziunii fiscale. Ştiu că s-a creat o emoţie, nu am stat noaptea eu să gândesc măsuri de combatere a evaziunii fiscale, cum nu este normal. Nu trebuie să le ştie primul ministru pe toate. Cu raţiune, vom gândi toate aspectele, în primul rând, venite în această perioadă”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a dat asigurări că plăţile cu bani numerar nu vor dispărea, iar românii nu vor fi afectaţi. Liberalii sunt însă şi mai drastici şi sustin că vor să modifice legea în parlament ca să revină la plafonul de 10.000 de lei.

“Eu am discutat cu ministrul de Finanţe, am stabilit şi în Biroul Politic Naţional ca această măsură să fie revizuită. Revizuirea ei trebuie să se producă cât mai curând posibil pentru că nu avem o reţea de bancomate echitabil şi distribuite aşa cum ar fi necesar. Plafonul era oricum la 10.000 de lei, ca atare trebuie să vedem care este forma cea mai bună. Ori se revine la 10.000 de lei şi asta înseamnă că se foloseşte prevederea de dinainte”, a explicat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.

De altfel, măsura limitării plăților cash, introdusă prin pachetul de măsuri fiscal-bugetare, a stârnit reacții controversate în rândul românilor.

În România, 40% dintre cetățeni nu au un card bancar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here