Ministrul Justiției, într-un interviu exclusiv, spune că pragul de 250.000 de lei a fost preluat din legislația fiscal penală. Predoiu a evitat să spună cine din coaliție a stabilit primul prag, dar susține că situația actuală nu poate fi comparată cu OUG 13.

“Toate aceste reglementări conțin instituții care nasc controverse, discuții și dezbateri.

Într-o primă fază, orientarea a fost către legislația penal fiscală care prevede praguri similare.

Dat fiind reacția din Parlament și a societății, coaliția a fost flexibilă și permeabilă la aceste argumente și a cerut Ministerului Justiției să vină cu o altă formulă.

S-a discutat un prag mai mic, unul simbolic. S-a vorbit de un euro, de un leu, dar ar fi în contradicție cu decizia CCR care este obligatorie.

Această decizie atrage atenția că pragul trebuie să fie semnificativ în raport de valoarea socială protejată, nu poate fi un prag simbolic deoarece ar însemna să lăsăm textul exact așa cum este acum.

Acele fapte nu rămân nesancționate. Senatul a introdus o contravenție severă cu sancțiune de 200 de mii de lei și recuperarea prejudiciului.

În ceea ce privește pragul de nouă mii, noi ne-am orientat către salariul mediu pe economie. E undeva la trei salarii medii pe economia națională.

Am avut o discuție cu Rareș Bogdan și i-am explicat acest aspect, că un prag simbolic nu rezolva problema”, a declarat Cătălin Predoiu, pentru Antena 3 CNN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here