Avril Haines, șefa comunității americane de informații, susține că Vladimir Putin încă vrea să ocupe cea mai mare parte a Ucrainei.

Acesta a adăugat că specialiștii americani în informații au în vedere mai multe scenarii posibile pentru viitorul apropiat, dintre care cel mai probabil este acela al unui război de uzură, caracterizat de mici câștiguri teritoriale obținute, treptat, de armata rusă.

Este însă improbabil că trupele Moscovei vor ajunge să ocupe întreaga țară.

În Donbas, armata lui Putin înaintează continuu şi este pe cale de a-i încercui pe apărătorii din orașul Lîsîceansk, după ce au făcut una cu pământul mai multe localități.

“În direcția Donețk, principalele eforturi ale inamicului sunt concentrate asupra conducerii ostilităților în spre Lîsîceansk și Bahmut, pentru a încercui orașul Lîsîceansk.

Inamicul își continuă ofensiva pe linia Vovcioiarivka – Verhnokamianka”, anunță un purtător cuvânt Ministerul ucrainean al Apărării.

La rândul lor, oficialii pro-ruși din provincia Lugansk susțin că trupele ucrainene au început să se retragă din Lîsîceansk.

Apărătorii sunt copleșiți din cauza superiorității numerice a rușilor, însă spun că nu vor ceda.

Cel puțin patru persoane şi-au pierdut viața, iar 6 au fost rănite, după ce o rachetă a lovit un bloc de locuințe.

Atacul din Nikolaev a venit la scurt timp după cel asupra centrului comercial de la Kremenciuk, unde o rachetă rusească a ucis cel puțin 20 de oameni.

Ucrainenii au numit atacul drept act terorist.

Într-o altă evoluție a conflictului, 144 de militari ucraineni au fost eliberați în cadrul unui nou schimb de prizonieri cu Rusia, care a implicat eliberarea unui număr egal de sodați ruși.

Ministerul Apărării de la Kiev a precizat că 95 dintre ucrainenii eliberați de ruși au fost implicați în apărarea oțelăriei Azovstal. 

Este cel mai mare schimb de prizonieri de începutul invaziei ruse în Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here