Strategia lui Klaus Iohannis la Primăria Capitalei

0
988

Deci, ca să facem o recapitulare, la Primăria Capitalei candidează Gabriela Firea, Vlad Voiculescu și, eternul candidat, Nicușor Dan.

Bun, dar unde este candidatul PNL? Cum se poate ca partidul prezidențial să nu fi anunțat un candidat la primăria capitalei?Poate că sunt prea ocupați cu anticipatele, cu alegerile locale în două tururi, cu găurile bugetare, sau poate că nu vor desemna un candidat, ci îl vor susține pe unul dintre cei trei.

S-a vehiculat ideea cum că Rareș Bogdan ar putea fi candidatul PNL la Primăria Bucureștiului, dar acesta a dezmințit această teorie. Și, serios vorbind, vi-l imaginați pe flamboaiantul Rareș Bogdan primar? Mai ales la București? Poate la Constanța. Sigur că ar fi fost o confruntare spectaculoasă între cei doi jurnaliști, Rareș Bogdan și Gabriela Firea, poate că s-ar fi lăsat chiar cu o bătaie cu poșetele.

Am lansat, acum câteva săptămâni, ideea că PNL l-ar susține pe Vlad Voiculescu, neavând un alt candidat care să poată concura cu notorietatea Gabrielei Firea. Un candidat care, totodată, să poată coagula și electoratul USR-PLUS din București. Din moment ce acest electorat este unul radicalizat, puternic anti-PSD, dar și cu un sentiment anti-PNL în continuă creștere, nu se poate forma o alianță tradițională între PNL și PLUS, așadar… Avem alianța de conjunctură, “două tururi”.

Sigur, posibilitatea ca alegerile locale de anul acesta să fie organizate în două tururi este destul de mică și, apropo, ar defavoriza chiar alianța USR – PLUS. Pentru că nici USR, nici PLUS nu au primari, sau structuri teritoriale puternice, deci nu au putere de negociere. Vor fi folosiți drept recuzită împotriva PSD și, implicit, în favoarea PNL.

Revenind, Vlad Voiculescu s-a afirmat în spațiul public odată ce a devenit Ministrul Sănătății în Guvernul Cioloș, deci a fost pe placul lui Klaus Iohannis. Este știut faptul că PLUS încearcă înlăturarea lui Dan Barna din fruntea USR, atât prin “puciul” nemulțumiților din USR, cât și prin metoda “Fără penali”, adică dosare.

Recent, în scandalul de la Spitalul Floreasca, s-a făcut remarcat Emanuel Ungureanu, parlamentar USR cu un istoric în scandaluri spitalicești și un apropriat al lui Vlad Voiculescu. În urma acestui scandal și a demiterii doctorului Mircea Beuran, Klaus Iohannis l-a numit șef de secție pe soțul consilierei sale, Diana Păun. Deci, ca în gluma cu mașinile de cusut de la Cugir: indiferent cum o dai, tot Vlad Voiculescu iese.

Procesul de înlocuirea a oamenilor din conducerea PNL, cu oameni apropiați de Klaus Iohannis, a început odată cu schimbarea lui Cristian Bușoi din funcția de șef al PNL București. Deci, de ce nu și-ar dori Klaus Iohannis “primarul său” la București, unde se dă ora exactă în politică, imobiliare, sănătate, infrastructură? Mai ales atunci când nu desemnezi un candidat din partea partidului și, deci, nu-ți asumi un eșec la alegeri. La fel cum nu-ți asumi nici eventualele eșecuri de la Primăria Capitalei, în eventualitatea în care Vlad Voiculescu va câștiga. Indiferent de câte tururi vor avea alegerile locale, susținerea lui Vlad Voiculescu pare cea mai “confortabilă” opțiune pentru Klaus Iohannis. Cu atât mai mult cu cât ar ajuta la preluarea ostilă a USR de către PLUS, aceștia din urmă având primarul capitalei.

Gabriela Firea are avantajul notorietății, funcției și aparatul de partid al PSD. Dar, ca orice primar în funcție, asta reprezintă și un handicap, tendința alegătorului fiind de a vota împotriva primarului în funcție, de a vota “ceva nou”, mai ales când vorbim de eternul problematic București. Despre economistul Vlad Voiculescu știm că își dorește “Un București al oamenilor buni”,“odată ce ai plătit, circuli gratis” și că “nu vom vedea spitale pe hârtie”, deci un haos total în materie de comunicare și PR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here