Preşedintele algerian Abdelaziz Bouteflika se află în funcţie de 20 de ani şi doreşte să candideze pentru un al cincilea mandat. Protestatarii doresc ca preşedintele în vârstă de 81 de ani să nu îşi depună candidatura pentru alegerile din data de 18 aprilie.

Protestele de marţi au fost primele manifestaţii prezentate în presa de stat algeriană, după ce mai mulţi jurnalişti şi-au manifestat nemulţumirea faţă de interdicţia de publicare a informaţiilor privind protestele.

Agenţia de presă de stat APS a transmis că protestatarii au cerut „schimbare şi reforme”, iar postul de televiziune de stat a difuzat pentru prima dată imagini de la demonstraţiile organizate de studenţi.

Studenţii au scandat „Pace, pace” şi „Nu dorim un al cincilea mandat”. De asemenea, aceştia au cerut Guvernului să creeze noi locuri de muncă, având în vedere faptul că un sfert dintre algerienii sub 30 de ani sunt şomeri.

Protestatarii s-au adunat în centrul capitalei Alger, dar şi în universităţi, deoarece forţele de ordine le-au interzis să părăsească clădirile facultăţilor. Demonstraţii au avut loc şi în oraşele Bejaia, Tizi Ouzou, Blida şi Bouira.

Preşedintele Abdelaziz Bouteflika a suferit un atac de cord în anul 2013 şi a dispărut din viaţa publică, având doar câteva apariţii publice în ultimii ani. Directorul de campanie al lui Bouteflika a anunţat că preşedintele îşi va depune candidatura în data de 3 martie.

„Nimeni nu poate decide ignorarea Constituţiei. Este dreptul lui să candideze”, a transmis Abdelmalek Sellal, directorul de campanie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here