Conform surselor citate, unul dintre europarlamentarii FIDESZ, membru în Comisia LIBE nu a participat la şedinţa forului legislativ, fiind înlocuit de unul dintre eurodeputaţii PNL. În schimb, cinci eurodeputaţi socialişti Emilian Pavel, Gabriela Zoană, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Răzvan Popa şi Maria Grapini au votat împotriva Laurei Codruţa Kovesi.

„I-am învins! Rezultatul votului de acum din LIBE: Laura-Codruţa Kovesi (România): 26 voturi, Jean-Francois Bohnert (Franţa): 22 voturi, Andres Ritter (Germania): 1 voturi. Este o mare victorie a României, la care şi noi, europarlamentarii din Partidul Naţional Liberal am contribuit decisiv cu voturile noastre în Parlamentul European. Somăm Guvernul României să înceteze orice sabotare a candidatului român pentru poziţia de Procuror Şef European”, a fost postarea pe Facebook a europarlamentarul PNL, Siegfried Mureşan, ulterior votului în Comisia LIBE.

De asemenea, preşedintele PNL Ludovic Orban i-a felicitat pe eurodeputaţii care au contribuit la alegerea lui Kovesi în Comisia LIBE a PE.

„Felicit parlamentarii PNL şi partenerii noştri din PPE pentru efortul remarcabil pe care l-au depus pentru a contribui la această reuşită. Fac precizarea că astăzi (miercuri n.r.) în Comisia LIBE, cinci europarlamentari ai PNL care au reprezentat PPE, chiar dacă nu sunt membrii ai Comisiei LIBE şi-au exercitat votul în favoarea candidatului român”, a declarat Ludovic Orban, miercuri la Parlament.

Numărarea voturilor a provocat discuţii între eurodeputaţi. Potrivit unor înregistrări video, europarlamentarul Judith Sargentini (Grupul Verzilor) i-a reproşat eurodeputatului Maria Grapini că a omis numărarea unui vot dat în favoarea Laurei Codruţa Kovesi.

„Nu e vorba de niciun incident. Această doamnă este o excentrică. Am numărat primul teanc de voturi, pentru că ea mi le-a dat să le număr. Noi eram patru în comisie şi prima care ar fi sărit dacă e aşa cum spun anumiţi domni aberanţi, că s-a vrut să se fure, prima ar fi reacţionat Monica Macovei, cu care stăteam faţă în faţă şi nu a schiţat niciun gest. Doamna, când am ajuns la teancul dnei Kovesi, a spus: astea le număr eu. Foarte bine”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Maria Grapini.

În urma unui vot secret, miercuri, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Voyul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot.

Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte. Laura Codruţa Kovesi a obţinut 12 voturi în Comisia CONT din Parlamentul European. Pe locul doi a fost Francois Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot.

Următoarele etape vor fi decise în Conferinţa Preşedinţilor din 7 martie.

Preşedintele Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes, a anunţat că va transmite o scrisoare către şeful Conferinţei preşedinteţilor pentru a îi anunţa rezultatul, iar pe baza mandatului Conferinţei preşedinţilor va începe negocierile cu Consiliul UE pentru un acord cu privire la candidatul pentru şefia Parchetului European.

Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, au afirmat surse citate de site-ul de ştiri New Europe, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here