”Este o mare problemă pe care România o are în acest moment. Este un sector strategic şi, din păcate, suntem la pământ cu aceste centre de transfuzie sanguină. Nici promovarea donării de sânge nu este extraordinară, practic, nevoia de sânge în România este foarte mare în acest moment”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că, în 2012, România a accesat un împrumut de la Banca Mondială pentru sectorul de sănătate, în valoare de 250 de milioane de euro şi că a propus o restructurare a împrumutului pentru centrele de transfuzie.

“Din păcate, şi acest împrumut a fost blocat o perioadă şi datorită condiţionalităţilor, pentru că Banca Mondială îţi dă bani dacă îţi şi restructurezi sistemul. A început să se mişte de anul trecut, vor fi dotate centrele de radioterapie, a venit aparatură, cred că şi la Suceava, pentru Terapie Intensivă şi Urgenţă, urmează ca în august să deschidem licitaţia pentru blocul operator. Dar au rămas nişte bani care erau pe o linie de ambulator şi pe care eu, personal, nu mai doresc să îi folosesc acolo, pentru că avem 150 de ambulatorii pe Programul Operaţional Regional. (…) Ne-am dus şi cu un plan bine făcut, în sensul că pe lângă centrele judeţene de transfuzie vor exista opt centre regionale, inclusiv cu puncte de colectare a plasmei”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here