‘Nu e cazul să existe cetăţeni români care să fie alarmaţi că vom fi târâţi într-un război în vecinătatea noastră’, a afirmat, duminică, şeful diplomaţiei române, la Prima Tv.

El a adăugat că, în cazul unei acţiuni militare a Rusiei în Ucraina, ‘există un răspuns care va fi dat Federaţiei Ruse’.

‘Ne-am pregătit deja pentru acest răspuns şi el va fi în termeni în care eu sper că Federaţia Rusă trebuie să fie conştientă că nu-şi doreşte un astfel de răspuns. Este vorba de un răspuns din partea NATO pe de o parte, printr-o consolidare proporţională, dar consistentă a flancului estic, pe de altă parte răspunsul este reprezentat de o reacţie a Uniunii Europene printr-un pachet foarte robust, foarte substanţial de sancţiuni’, a detaliat ministrul.

Respectivele sancţiuni sunt ‘cu caracter economic, care ating domeniul financiar şi comercial, sancţiuni individuale cu privire la persoane care sunt implicate în lanţul de luare a deciziilor’. Acest pachet este ‘extrem de substanţial’ şi ‘va produce consecinţe masive şi costuri severe Federaţiei Ruse’, a mai spus ministrul.

‘Nu există niciun pericol ca România să fie atrasă într-un conflict militar cu Federaţia Rusă în acest moment, ca urmare a unor eventuale evoluţii în vecinătate’, a reiterat ministrul de Externe.

El a afirmat că ‘există în acest moment o umbrelă de securitate extrem de puternică, care oferă toate garanţiile posibile pentru securitatea şi stabilitatea României şi a cetăţenilor săi, şi anume apartenenţa la NATO, la care se adaugă Parteneriatul strategic foarte puternic cu Statele Unite’, transmite Agerpres.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 24 ianuarie, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene.

Bogdan Aurescu a făcut mai multe declarații înainte de eveniment. „Cel mai important subiect de pe agenda de astăzi (n.red. 24 ianuarie) este, desigur, situația de securitate în Europa, care se înrăutățește din cauza masării de trupe ruse în proximitatea Ucrainei și în regiunea Mării Negre. Aceasta este o continuare a discuției pe care am purtat-o acum zece zile la reuniunea în format Gymnich de la Brest (Franța), iar astăzi voi reitera poziția fermă a României, potrivit căreia UE trebuie să fie vizibilă și vocală în legătură cu această problemă, fiind foarte important că reușim să adoptăm astăzi și concluzii ale Consiliului pe această temă. Vom sublinia, de asemenea, cu fermitate, că “sferele de influență” reprezintă un concept perimat, care nu ar trebui utilizat în actualul context european de securitate. În același timp, este foarte important că aceste concluzii afirmă sprijinul în continuare pentru principiile fundamentale ale arhitecturii de securitate din Europa, așa cum sunt valabile în acest moment”, a spus Bogdan Aurescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here