Downing Street a informat că cei doi lideri au fost de acord să continue să coopereze pentru a se asigura că persoanele eligibile pot părăsi Afganistanul, inclusiv după 31 august, când se va încheia faza iniţială a evacuării, în conformitate cu retragerea planificată a trupelor americane.

Casa Albă a comunicat că cei doi lideri au discutat despre reuniunea virtuală de marţi “subliniind importanţa unei coordonări strânse cu aliaţii şi partenerii în gestionarea situaţiei actuale şi stabilirea unei abordări comune a politicii referitoare la Afganistan”. “Liderii au fost de acord să continue să lucreze împreună pentru a se asigura că cei care sunt eligibili să poată pleca, inclusiv după încheierea fazei iniţiale a evacuării”.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a adăugat că cei doi lideri s-au angajat să întreprindă acţiuni pe plan internaţional, inclusiv la nivelul G7 şi al Consiliului de Securitate al ONU, “pentru a stabiliza situaţia, a sprijini poporul afgan şi a colabora pentru un guvern afgan inclusiv şi reprezentativ”.

Convorbirea telefonică a avut loc după ce în mass-media britanică au apărut informaţii conform cărora se aşteaptă ca premierul britanic să îl îndemne pe preşedintele SUA în cadrul summitului virtual al liderilor G7 să prelungească termenul limită al retragerii forţelor de pe aeroportul din Kabul.

Mai devreme în cursul zilei de luni, secretarul apărării Ben Wallace a declarat că efortul de evacuare din Kabul “ţine de ore, nu de săptămâni”, admiţând că implicarea Marii Britanii se va încheia odată cu părăsirea Afganistanului de către SUA.

Ministrul adjunct al apărării, James Heappey, a declarat că numărul persoanelor pe care Marea Britanie doreşte să le evacueze din rândul “societăţii civile afgane” a crescut semnificativ în ultimele săptămâni, în efortul de a-i scoate din ţară pe cei care s-ar putea confrunta cu represalii din partea talibanilor.

Oficialul britanic a avertizat, de asemenea, că Marea Britanie nu va putea să îi evacueze pe toţi cei pe care şi-ar dori.

“Vom scoate cât de mulţi putem, dar am fost clari în tot acest timp asupra faptului că realitatea este una dură şi că nu vom putea să îi scoatem pe toţi cei pe care ne-am dori”, a declarat James Heappey. A adăugat însă că “transportul aerian nu este singura cale din Afganistan, nu este singura cale spre Marea Britanie”, transmite Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here