„La modul cum arată datele statistice sau cum arată pentru anul 2018, nu sunt mulţumit de activitatea DNA. Luăm măsurile care se impun. Cel puţin în a doua jumătate a anului 2018, noi am pus foarte mult accentul pe calitatea actelor făcute de procurori, astfel încât rechizitoriile să reziste testului instanţei. (…) Acum, fiecare cauză are un ciclu procesual. Dacă vedeţi raportul de activitate, cele mai multe cauze se judecă în interval 3 – 5 ani, or în şase luni nu putem discuta deocamdată de soluţii”, a declarat Călin Nistor, şeful DNA, la B1TV.

79 de inculpaţi, mai mult de o treime din total, au fost achitaţi în 2018 ca urmare a dezincriminării abuzului în serviciu, având în vedere că fapta nu mai este infracţiune din cauza unor modificări legislative, a anunţat procurorul-şef interimar al DNA, Călin Nistor, la bilanţul instituţiei, din luna februarie.

Călin Nistor: DNA trece prin cea mai grea perioadă de la înfiinţare. Magistraţii trebuie să reziste.

Călin Nistor, şeful DNA, a declarat că Direcţia trece prin cea mai grea perioadă de când a fost înfiinţată, invocând drept motive modificările legislative, atmosfera în care procurorii lucrează sau chiar realizările structurii. Nistor spune că presiune asupra DNA a existat tot timpul.

„Mă refer strict la activitatea DNA, unde activez de peste 13 ani. Cred că, pentru mine şi colegii mei, este cel mai greu an de când activăm în cadrul DNA. Direcţia, poate, trece prin cea mai grea perioadă de când a fost înfiinţată. Ne referim atât la modificările legislative efectuate, la atmosfera în care se lucrează în cadrul DNA şi în spaţiul public, la realizările sau nerealizările DNA în aceste moment”, a declarat Călin Nistor, şeful DNA, la B1TV.

Întrebat care ar fi motivul asaltului asupra procurorilor, şeful DNA a răspuns: „În orice stat, politicul are tendinţa de a incerca sa controleze sistemul judiciar. În România, mai pregnant decât în alte state. (…) Magistraţii trebuie să reziste acestui asalt, să-şi facă activitatea cu bună credinţă, să sesizeze instanţa cu cazuri bine întocmite care să reziste testului, iar noi să obţinem condamnări şi confiscarea produsului infracţiunii, aşa cum cereau şi actorii în protestul de pe scările Teatrului Naţional”.

Procurorul-şef DNA a mai subliniat că este obişnuit cu presiunile venite din mediul politic.

„De când lucrez în DNA, presiunea a existat tot timpul, cu excepţia unor scurte perioade de timp, când politicienii poate au fost preocupaţi de alte lucruri şi mai puţin atacul privind sistemul judiciar”, a mai explicat Călin Nistor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here