Pe măsură ce îmbolnăvirile cu varianta Delta a coronavirusului au început să scadă în multe regiuni ale lumii, oamenii de știință estimează că, din 2022, COVID-19 se va transforma într-o boală endemică, urmând ca, ușor, ușor, să se stingă.

O mulțime de experți de top în boli infecțioase se așteaptă ca primele țări care vor scăpa de pandemie să aibă o combinație între rata mare de vaccinare și imunitate naturală, în rândul persoanelor care au fost infectate. Potrivit acestora, primele ar putea fi Statele Unite, Marea Britanie, Portugalia și India.

Pe de altă parte, aceștia atrag atenția că este un virus imprevizibil, care suferă mutații pe măsură ce se răspândește în rândul populației nevaccinate.

Niciunul dintre aceștia nu exclude însă un ”scenariu apocaliptic” până la punctul în care să apară mutații care să evite imunitatea cu greu căpătată.

Cu toate acestea, majoritatea dintre ei sunt de acord că multe țări vor lăsa în urmă ce a fost mai rău din pandemie, începând cu anul următor. 

”Până la sfârșitul anului 2022, va fi punctul în care obținem controlul asupra acestui virus”

„Credem că, între momentul de acum până la sfârșitul anului 2022, va fi punctul în care obținem controlul asupra acestui virus… unde putem reduce semnificativ formele severe și decesul”, a spus Maria Van Kerkhove, epidemiologul care se află în fruntea acțiunii de combatere a Covid-19 de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Răspunsul agenției se bazează pe o muncă îndelungată alături de experții în boli, care au elaborat cursul probabil al virusului în următoarele 18 luni. 

Până la sfârșitul anului 2022, OMS își propune ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.

„Dacă vom atinge această țintă, ne vom afla într-o situație foarte, foarte diferită din punct de vedere epidemiologic”, a spus Van Kerkhove.

„Este uimitor pentru mine să văd oameni pe străzi, de parcă totul s-a terminat”

Între timp, specialistul își face griji că țările vor ridica prematur măsurile de precauție legate de COVID: „Este uimitor pentru mine să văd oameni pe străzi, de parcă totul s-a terminat”.

Cazurile și decesele COVID au scăzut în aproape toate regiunile începând din august, potrivit unui raport al OMS din data de 26 octombrie. Exceptând însă Europa. 

Tulpina Delta a făcut ravagii

Tulpina Delta a făcut ravagii în țările în care rata de vaccinare este mică, ca România și Rusia, precum și în țările unde obligativitatea purtării măștilor a fost ridicată. 

Această variantă a contribuit, de asemenea, la o creștere a numărului de cazuri în țări precum Singapore sau China, care au rate mari de vaccinare, dar imunitate naturală redusă din cauza măsurilor de izolare mult mai stricte.

„Tranziția va fi diferită în fiecare loc, deoarece va fi determinată de cantitatea de imunitate a populației față de infecția naturală și, desigur, de distribuția vaccinurilor, care este variabilă… de la regiune la regiune, de la țară la țară, ” a spus Marc Lipsitch,  un epidemiolog de la Școala T.H. Chan pentru Sănătate Publică de la Harvard.

Aceasta ar putea fi ultima creștere majoră a COVID 19

Mai mult decât atât, mulți experți susțin că valul Delta va începe să se stingă din această lună, aceasta fiind ultima creștere majoră a COVID. 

Chris Murray, un important expert în prognoza bolilor, de la Universitatea din Washington, se așteaptă, de asemenea, că valul Delta în SUA să se încheie în noiembrie. 

„Vom intra într-o creștere de iarnă foarte modestă” în ceea ce privește cazurile COVID-19, a spus el. „Dacă nu există noi variante majore, atunci COVID începe cu adevărat să se reducă în aprilie”.

Chiar și acolo unde cazurile cresc pe măsură ce țările elimină restricțiile, precum Marea Britanie, vaccinurile par să împiedice oamenii să facă forme majore. 

Epidemiologul Neil Ferguson de la Imperial College din Londra spune că, în Marea Britanie „cea mai mare parte a pandemiei ca urgență este în urma noastră”.

O evoluția graduală

Specialiștii se așteaptă ca, în anii următori ,COVID-19 să contribuie în continuare la îmbolnăvire și deces, la fel ca și celelalte boli endemice, cum ar fi malaria. 

„Endemic nu înseamnă benign”, a explicat Van Kerkhove.

Unii experți spun că virusul se va comporta precum rujeola, apărând focare doar în zonele unde rata de vaccinare este mică. 

COVID 19 ar putea deveni o boală respiratorie

Alții, văd COVID-19 devenind mai mult o boală respiratorie sezonieră, cum ar fi gripa. Sau, virusul ar putea deveni mai puțin ucigaș, afectând în mare parte copiii, dar asta ar putea dura decenii, au spus aceștia.

Va fi nevoie de un vaccin anual

Virusul va continua, probabil, să sufere mutații, necesitând rapeluri anuale la vaccin, adaptate celor mai recente variante, a declarat Trevor Bedford, un virusolog de la Fred Hutchinson Cancer Center.

Richard Hatchett, director executiv al Coaliției pentru Inovare în Pregătirea Epidemică, spune că, având în vedere că doar unele state sunt bine protejate de vaccinuri iar altele nu au acces la seruri, lumea rămâne vulnerabilă.

„Ceea ce mă ține treaz noaptea referitor la COVID este grija că am putea avea variante care evită vaccinurile noastre și evită imunitatea din infectările anterioare. Asta ar fi ca o nouă pandemie COVID care apare în timp ce noi suntem încă în cea veche”, avertizează Hatchett, potrivit Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here