Cazul de la Columbine, unde doi adolescenți au deschis focul in liceul din Littleton, Colorado, pe 20 aprilie 1999, ucigând 13 persoane și rănind mai mult de 20 înainte de a se sinucide, este cel mai sângeros exemplu de ce efect poate avea violența fizică și psihică din școală asupra elevilor.

Columbine, Eric Harris & Dylan Klebold

Deși nu există un profil clar al unui elev care poate comite atacuri armate in scoala, un număr tot mai mare de experți afirmă că există o legătură clară între bullying (hartuirea si agresiunea intre elevi) și minoritatea foarte mică de elevi care ajunge să comită astfel de atrocități. Victimele bullying-ului sunt chiar mai susceptibile să sufere efecte negative decât agresorii lor.

Adevărul rușinos din spatele crizei de atacuri armate în școlile din America este că nimeni nu s-a născut violent și că fenomenul poate prevenit, într-o oarecare măsură. Acum se pune un accent mai mare pe campaniile anti-bullying, pe consiliere psihologica, medierea conflictelor dintre elevi, permițând victimelor bullying-ului online să socializeze pe forumuri anonime, identificarea amenințărilor și ajutarea persoanelor cu probleme emoționale care exista printre copiii noștri.

Dar nu există o metodă fiabilă pentru profilarea potențialilor atacatori în rândul miilor de copii care sunt agresati și cei care îi agresează pe alții.

Există cu siguranță o legătură între bullying și agresivitate”, a explicat Mark R. Leary, profesor de psihologie și neuroștiință la Departamentul de Psihologie și Neuroștiință de la Duke University din Durham, Carolina de Nord. „Dacă te uiți la profilurile atacatorilor din școli, mulți dintre ei au fost hărțuiți, cu siguranță nu toți. Dar, practic, toți s-au simțit ostracizați, respinși din grupuri, sau de colegi. “

“Exista componenta respingerii”, a explicat el. “Adica faptul că te intimideaza și te umilesc in public, inseamna că nu valorezi nimic in ochii agresorilor. Si mai este componenta fizică de intimidare, adica violență fizică. “

El a menționat că există și o componentă a imaginii sociale la bullying.

“Copiii sunt împrăștiați pe locul de joacă și acolo se formeaza perceptia socială a umilinței, deoarece bullying-ul nu se întâmplă aproape niciodată în privat, departe de ochii celorlalti”, a spus Leary. „Ci este aproape întotdeauna într-o sferă publică”. Când oamenii se simt devalorizați, au impulsuri agresive.

Acestea sunt victimele bulversate, care prezintă cel mai mare risc pentru rezultate negative în general. Rezultatele negative sunt lucruri precum anxietatea, depresia, suicidul, note mai mici în școală și relații interpersonale deteriorate.

Pentru a combate criza cu care se confruntă școlile noastre, profesorii, părinții și oamenii legii sunt mai atenti ca oricând in încercarea de a identifica studenții care au nevoie de ajutor.

Dar asta este o sabie cu doua taisuri: Pentru că, de îndată ce începi să identifici pe cineva ca având probleme emoționale, atunci ei vor fi etichetați ca atare. Și știm, din literatură psihologică, că etichetarea poate fi foarte dăunătoare. Cred că, atunci când bănuim că cine cineva este o victimă bullyingului,  trebuie să aflam, în primul rând, care este sursa agresiunii.

În România, vedem din ce în ce mai des cazuri de hărțuire și violență a unor elevi asupra altor elevi în școli. Mai mult decât atât, aceste agresiuni și umilințe sunt filmate, distribuite, iar victima este din nou hărțuită pentru slăbiciunea ei. Este o chestiune de timp până când aceste victime vor reacționa violent, fie asupra lor, fie asupra altora. Deși, în România, accesul la arme este foarte strict, asta nu înseamnă că nu se poate ajunge la tragedii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here