”Din păcate, România a ratat, cu succes, o oportunitate fantastică – se estima la 6 miliarde de euro- odată cu nenorocirea din PNRR, acel document scris de dl. Ghinea, unde agricultura a fost omisă complet din Planul de Redresare și Reziliență. Odată cu ea, s-au omis și șansele de redresare a satului românesc. Pur și simplu lipsesc cu desăvârșire și banii pentru irigații, și desecare, și centre de colectare legume-fructe, care ar fi întărit poziția producătorilor în fața retailerilor și i-ar fi ajutat să intre cu marfa lor în supermarketuri, mult mai ușor decât astăzi.” a spus europarlamentarul Carmen Avram, la DCNews. 

Social-democrata a precizat că, totuși, ”avem la dispoziție Invest EU sau Banca Europeană de Investiții care pot contribui la realizarea unor proiecte de revitalizare a satului”. 

Carmen Avram a atras atenția că important este ca România să aibă o strategie, ”să ne stabilim ca prioritate revigorarea satului”, pasul doi fiind atragerea fondurilor, ”de peste tot de unde putem”, pentru a pune în aplicare proiectele. 

Despre acest aspect a vorbit astăzi și ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care a precizat că agricultura României nu se află în PNRR nu pentru că ar fi respins Comisia Europeană acea parte, ci pentru că Ministerul Fondurilor Europene nici măcar nu a trimis propuneri în acest sens pentru agricultură. 

În ciuda faptului că nu are finanțare din PNRR, satul poate atrage investiții prin micii sau tinerii fermieri, după cum a prezentat situația Carmen Avram la DCNews. Europa este îngrijorată că satele rămân nepopulate. Astfel susține investiții în zonele rurale, mai ales în rândul tinerilor. Fondurile se ridică la sute de milioane de euro. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here