În cadrul programului ‘Rămâi în Mexic’ al fostului preşedinte Donald Trump, zeci de mii de solicitanţi de azil nemexicani – în cea mai mare parte originari din America Centrală – au fost returnaţi dincolo de frontieră în aşteptarea soluţionării cererii lor. Administraţia Biden a început să destructureze rapid această controversată politică, numită oficial ‘Protocoale de protecţie a migranţilor’ (MPP).

Această iniţiativă a ajuns în atenţia sistemului judiciar american, determinând administraţia Biden să ceară Curţii Supreme să suspende restabilirea programului.

Curtea Supremă a SUA, formată din nouă judecători, a respins apelul lui Biden

Curtea Supremă a SUA, care este formată din nouă judecători, din care doar trei sunt liberali, a respins eforturile administraţiei Biden de a bloca decizia unui judecător din Texas care solicita guvernului să restabilească politica lui Trump Rămâi în Mexic.

Trei dintre judecători au fost numiţi în timpul administraţiei Trump. Într-o scurtă hotărâre nesemnată, înalta curte a declarat marţi că ‘cererea de suspendare … este respinsă’, astfel încât decizia judecătorului de district american Matthew Kacsmaryk intră în vigoare.

Potrivit documentului, cei trei judecători liberali ai Curţii Supreme – Stephen Breyer, Sonia Sotomayor şi Elena Kagan – au declarat că ar fi autorizat suspendarea, conform AFP.

Departamentul Securităţii Interne (DHS) al lui Biden şi-a exprimat ‘regretul’

Cazul poate fi dezbătut în continuare la un nivel inferior, în faţa unei curţi de apel. Departamentul Securităţii Interne (DHS) al lui Biden şi-a exprimat ‘regretul’ faţă de această decizie a Curţii Supreme, menţionând – într-un comunicat – că va continua ‘să conteste viguros’ decizia tribunalului de district. Totuşi, ‘în timp ce procedura de apel continuă, DHS se va conforma ordonanţei cu toată buna credinţă’ şi va începe discuţii cu Mexicul.

Grupurile de apărare a drepturilor migranţilor au protestat de asemenea împotriva ordonanţei Curţii Supreme.

‘Decizia SCOTUS (Curtea Supremă) de astăzi, care forţează restabilirea politicii de a rămâne în Mexic, nu este prin nimic mai puţin crudă’, a declarat Yael Schacher, avocat principal pentru SUA al Refugees International, adăugând că ‘administraţia Biden nu trebuie să considere această decizie drept un mandat’, conform Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here