După Dragnea, şi Tudose anunţă evaluarea Guvernului la începutul lui 2018. LISTA MINISTERELOR luate în vizor de premier

0
573
Presedintele PSD, Liviu Dragnea si premierul Mihai Tudose au discutat, marti 10 octommbrie 2017, la sediul partidului din Bucuresti, despre posibilitatea remanierii unor ministri ai executivului. MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO

La o zi după ce preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a transmis că în ianuarie se va discuta despre o restructurare a Guvernului, premierul Mihai Tudose anunţă şi el o analiză a activităţii Executivului la început de 2018, spunând că „nu e vorba neapărat despre o evaluare a Cabinetului, ci a tuturor celor care trebuiau să ia nişte decizii, să pună în aplicare nişte decizii”. La capitolul restanţe, primul ministru a trecut pe listă activitatea de la Mediu, dar şi pe cea de la Transporturi, subliniid că, la colectarea deşeurilor, de exemplu, avem întârzieri de ani de zile, dar şi că în ceea ce priveşte infrastructura stăm bine mai mult „la hărţi” şi la trasat cu pixul pe hârtie.

Întrebat cum comentează afirmaţiile lui Dragnea, care a vorbit despre o „restructurare” a Guvernului, Tudose a ţinut să precizeze că acestea trebuie privite mai degrabă drept o „descentralizare a actului de guvernare”, pentru că analiza nu va fi una de tip „evaluare” a echipei din primul eşalon, ci o discuţie în cadrul coaliţiei referitoare la toţi cei care ar fi trebuit să ia anumite măsuri sau să aplice diverse hotărâri. Primele pe lista premierul sunt Ministerul Mediului şi Ministerul Transporturilor.

„Puteau să funcţioneze mai bine lucrurile pe zona de mediu, unde trăim într-o paradigmă foarte complicată, complicată de noi, dar şi de cei care au trecut pe acolo. Am făcut din toată ţara o mare rezervaţie naturală şi acum nu mai putem să facem nimic, avem întârzieri de ani de zile în colectarea deşeurilor (…). Acolo suntem în zona cea mai în urmă şi ar trebui luate măsuri.

La fel pe zona de transport, în special autostrăzi, a fost un memorandum în şedinţa de guvern. Este vorba despre un memorandum cu prioritizări cu hărţi, până acum la hărţi stăm bine. Este vorba despre locuri unde se vor investi 7 miliarde de euro de la BERD”, a explicat primul ministru la RTV, acesta fiind de părere şi că anul care se încheie a fost unul foarte dificil pentru România.

Tudose a comentat şi afirmaţiile lui Dragnea potrivit cărora nu este o persoană foarte calmă, arătând că au existat şi momente tensionate şi că, aşa cum a spus şi la discursul de învestitură, „nu poţi să fii calm aici, în sensul de a nu-ţi păsa, dacă vezi că lucrurile nu merg aşa cum ti-ai dori”. Premierul n-a ratat ocazia să-i întoarcă sfatul preşedintelui PSD, recomandându-i la rândul său să fie „mai calm”.

„Avem o relaţie corectă, normal, suntem un guvern politic, este normal să avem acest tip de dialog şi colaborare cu liderii, cu atat mai mult cu cât sunt şi preşedinţii celor două Camere. În primul rând trebuie să fie o relaţie instituţională foarte bună între Guvern şi partid”, a mai spus Tudose.

În contextul controverselor pe Legile justiţiei, primul ministru a vorbit şi despre recenta întâlnire cu ONG-urile care i-au cerut, printre altele, demiterea lui Tudorel Toader şi luarea de măsuri în ceea ce priveşte modificările la codurile penale. Concluzia la care au ajuns cele două părţi a fost aceea că nu se pot înţelege, a lămurit Tudose, pentru că „Guvernul nu poate să atace, să suspende, ceva ce nu există”.

„Eu am anunţat de la început că Guvernul nu intră să modifice coduri penale sau asimilate pentru că pentru asta există Parlamentul. Lucru pe care, de altfel, participanţii la discuţie l-au solicitat în ianuarie, când tot ei, tot în stradă, aveau ca principal obiectiv să nu se întâmple chstiile astea în Guvern, ci la Parlament. Ghiciţi ce, sunt la Parlament acum”, a explicat acesta, menţionând că nici măcar nu s-a gândit la o acţiune de prorogare a acestor măsuri.

„Nu poţi să vorbeşti astăzi de aşa ceva, în primul rând legile respective nu există. Să treacă de promulgare, dar şi atunci nu este un mecanism firesc, ca structura executivă să înceapă să joace, să proroge. Nu, ăsta nu e stat. (…) Când domniile lor caştigă alegerile, atunci fac dumnealor guvernul. Nu ONG-ul stabileşte cine face parte dintr-un Guvern. Guvernul este emanaţia Parlamentului. Aşa în orice zi a săptămânii o să vină cineva căruia n-o săi placă de cineva. Sub nicio formă”.

Recent, preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că la începutul lui 2018 va avea loc o analiză pentru a vedea dacă se impune „restructurarea guvernului”.

„Trebuie să vedem anul viitor dacă forma Guvernului este cea mai bună, dacă este nevoie sau nu să se procedeze la o restructurare a Guvernului, dacă da sau nu. (…) Şi am avut o discuţie cu primul-ministru, cu domnul preşedinte Tăriceanu în ianuarie să începem să discutăm dacă se impune, repet, să vedem dacă e necesar sau nu. În ianuarie vom începe discuţii serioase despre ce putem face pentru ca activitatea guvernamentală să fie şi mai bună decât a fost în această perioadă”, a spus Dragnea la România Tv.

El a precizat că activitatea Guvernului Tudose a fost una bună, iar rezultatele Executivului sunt, de asemenea, bune.

„Eu sunt mulţumit de activitatea premierului Tudose. E un tip care nu e foarte calm, sunt oameni care nu sunt foarte calmi. Pe de altă parte ritmul de muncă de la Guvern în ultimele luni a fost infernal”, a spus Dragnea.

Întrebat despre remaniere, Dragnea a răspuns: „Eu personal, nici pe premier nu l-am auzit până acum, nu am niciun element care să-mi spună că trebuie remaniat ministrul X”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here