O eclipsă parțială de Soare, vizibilă și din România, va avea loc mâine, 25 octombrie, anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

În ziua de 25 octombrie 2022 se va produce o eclipsă de Soare care va fi vizibilă ca parțială din România. 

Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea. 

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării, cu acoperire de 44%.

Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28. 

Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă. 

În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2h 26m. 

Maximul eclipsei se produce și el la ore diferite, dar diferențele sunt doar de câteva minute. 

Pentru București maximul vine la ora 13:38, cu acoperire de 38%, iar în restul țării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu, anunță Observator Astrnomic “Amiral Vasile Urseanu” . 

Această eclipsă se va vedea ca parțială din Europa, nord-estul Africii și din Asia. Maximul eclipse se produce undeva prin centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporție de 82%. 

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie. 

Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare. 

Priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim. 

Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei. 

Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here