În timp ce este așteptată o decizie a BEC, care se întrunește vineri, pe tema candidaturii lui Klaus Iohannis la Senat, șeful Federației Germanilor (FDGR) a anunțat ca nu va accepta ca șeful statului sa își găsească refugiu pe listele germanilor pentru Camera Deputaților, potrivit Turnul Sfatului.
Klaus Iohannis nu va fi susținut de FDGR la alegerile parlamentare, în cazul în care acesta decide să candideze independent, susține deputatul Ovidiu Ganț, reprezentant al minorității germane, ales pe lista FDGR.
„Nu am auzit așa ceva (n.r. de ideea ca Iohannis să fie susținut la alegerile parlamentare de FDGR). Noi am decis încă din primăvară lista de candidați. Am depus-o la Biroul Electoral Central miercuri și azi, la ora 12, este ședința de validare. Lista începe cu mine și continuă cu Thomas Șindilariu, Andreea Ross și Christine Manta Klemens. BEC va valida aceste candidaturi.
Domnul Iohannis poate să candideze independent susținut de PNL, acesta este partidul dânsului.
FDGR are astăzi consiliul director la Sibiu și nu avem pe ordinea de zi așa ceva, sincer nici nu văd de ce ar face asta, eu cred că sunt șopârle de presă”, a declarat Ganț pentru Turnul Sfatului.
Partidul Național Liberal vrea să afle dacă președintele Klaus Iohannis poate participa la alegerile parlamentare din acest an ca independent pe listele PNL, fără să demisioneze din funcția de președinte. Iohannis ar vrea să fie senator pe lista partidului, astfel încât să fie viitorul președinte al Senatului, după ce își încheie mandatul de președinte.
În acest sens, PNL a solicitat Biroului Electoral Central un punct de vedere pentru posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare din decembrie.
Sesizarea liberalilor ar fi trebuit discutată încă din ședința de luni a Biroului Electoral Central, însă a fost amânată pentru joi din cauză că reprezentantul PNL în BEC a lipsit. Ședința a fost reprogramată pentru joi, iar ulterior a fost mutată vineri după corepondența eșuată dintre PNL și BEC. Reprezentantul PNL în BEC ar trebui să argumenteze și să susțină solicitare PNL.
Este de așteptat ca membrii BEC să susțină că nu se pot pronunța pe candidaturi viitoare.
Dorința președintelui ar fi trebuit să fie lege pentru liberali, care au depus un proiect în Parlament care să îi permită lui Iohannis să candideze pe modelul Iliescu 2004. Modificarea legii electorale propusă de liberali introduce un nou amendament care îi permitea președintelui în ultimele 3 luni de mandat să candideze pe listele unui partid politic.
După ce PSD a anunțat luni că nu va vota în Parlament legea liberalilor, PNL a decis să retragă proiectul și să întrebe BEC dacă președintele poate candida.
Klaus Iohannis a anunțat deja că nu va demisiona din funcție și își va încheia mandatul de președinte la termen.