Potrivit Reuters,  până acum, aproximativ 61% dintre adulții din Letonia s-au vaccinat cu schema completă, o rată de vaccinare mai scăzută decât media Uniunii Europene de 75%. Letonia este prima țară UE care a implementat un nou lockdown în această toamnă, după creșterea numărului de cazuri de infectare.

Noua lege le permite angajatorilor să suspende contractele de muncă și să nu-i mai plătească pe angajații care refuză să se vaccineze. Dacă este posibil, angajații pot fi transferați pe un regim de muncă de acasă. Ulterior, aceștia pot fi concediați în perioada de trei luni de după suspendare.

Noua legislație intră în vigoare din 15 noiembrie

Noua legislație intră în vigoare din 15 noiembrie și nu vor exista excepții nici pentru cei care au trecut recent prin boală.  Anterior, obligativitatea vaccinării în Letonia s-a aplicat doar angajaților din domeniul medical, din educație și din serviciile sociale.

Letonia a declarat luni stare de urgență

Letonia a declarat luni stare de urgenţă sanitară pentru trei luni din cauza creşterii bruşte a numărului de infectări cu noul coronavirus până la niveluri record, în contextul în care rata de vaccinare a populaţiei sale împotriva COVID-19 rămâne una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, informează AFP.

Numărul zilnic al infectărilor a depăşit deja pragul de 1.000 în această ţară cu 1,9 milioane de locuitori, înregistrând astfel un ritm de răspândire a pandemiei superior celui constatat în prima parte a anului 2021.

Ce mai prevăd noile reglementări



Potrivit noilor reglementări ale Guvernului leton, masca sanitară devine obligatorie în toate clădirile deschise pentru public şi toţi angajaţii din sectorul public vor trebui să fie vaccinaţi până pe 15 noiembrie.

Persoanele nevaccinate nu vor fi autorizate să cumpere alimente şi alte articole de strictă necesitate decât din magazine special desemnate şi doar magazinele considerate esenţiale vor fi autorizate să rămână deschise în weekenduri. Toţi rezidenţii letoni sunt încurajaţi să lucreze în regim de telemuncă, atunci când acest lucru este posibil.

“Vă cer să nu vă reuniţi, să nu mergeţi în vizite şi să vă limitaţi contactele sociale”



“Vă cer să nu vă reuniţi, să nu mergeţi în vizite şi să vă limitaţi contactele sociale”, a scris prim-ministrul leton Krisjans Karins pe Twitter.

Spitalele din Letonia sunt deja copleşite de numărul mare al pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19. “Suntem obligaţi să refuzăm alţi pacienţi care au diagnostice fără riscuri pentru viaţă. Echipele de urgenţe medicale nici măcar nu mai pot să răspundă la toate apelurile telefonice”, a declarat Karlis Racenis, preşedintele unei asociaţii a tinerilor medici letoni, într-o conferinţă de presă.

Doar 48% dintre rezidenţii letoni sunt în prezent vaccinaţi cu schemă completă împotriva COVID-19, ceea ce reprezintă una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Uniunea Europeană după cele din Bulgaria, România şi Croaţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here