Către Ministerul Sănătății,
În atenția Domnului Nelu Tătaru, Ministru
Stimate Domnule Ministru,
Criza creată de coronavirus a schimbat viața oamenilor, din punct de vedere socio-economic, în România și în lume. Pentru depășirea crizei, cetățenii au nevoie de încredere și acest lucru se poate realiza doar printr-o acțiune bine organizată la nivelul sistemului sanitar și la nivel economic. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care lucrează în spitale și care se străduiesc să salveze vieți. Din punctul de vedere al comunicării, responsabilitatea revine autorităților naționale.
În baza dreptului la informare corectă, vă propun, domnule Ministru, să instituiți un sistem de informare a populației, săptămânal, cu date riguroase și comparative. Doar așa, cetățenii vor avea încredere în măsurile impuse și se vor conforma.După aproape două luni de zile de la apariția primului caz de Coronavirus în România, nu se cunosc exact cauzele deceselor pe care le anunțați și nici nu știm care este totalul deceselor în România.
Propunerea de raportare este următoarea: prezentați totalul deceselor în perioada ianuarie-10 aprilie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. Total decese, raportați-le pe cauze(boli), grupe de vârstă și gen. Informați cetățenii bolnavi cronici unde și când pot să meargă pentru consultații, tratament, internări. Sunt milioane de bolnavi cronici care nu au, în această perioadă, acces la spitale pe tot întregul teritoriu al României, crescând astfel riscul de deces din alte cauze decât cel al Coronavirusului.
Este necesar să creșteți numărul testărilor pentru a limita transmiterea virusului, din necunoaștere, de către cei asimptomatici. Uniunea Europeană a creat Centrul unic de achiziții unde statele membre găsesc materiale sanitare, echipamente de lucru și teste, de unde România ar trebui să se aprovizioneze la nivelulnecesarului. Informați-ne, domnule Ministru, din ce cauză suntem țara cu numărul cel mai mic de teste raportat la numărul de locuitori?
Domnule ministru, Dreptul constituțional al cetățenilor de acces la sistemul sanitar nu s-a abrogat, chiar dacă este stare de necesitate. Rigoarea raportărilor este obligatorie pentru a nu spori panica în rândul cetățenilor. Doar o raportare comparativă cu anul trecut și o raportare structurată, așa cum am solicitat, va însemna o informare reală și o cunoaștere a stării de fapt.
Sper, domnule Ministru, că veți da curs solicitărilor pe care le-am făcut în numele multor cetățeni, în calitate de europarlamentar.Vă doresc multă putere pentru îndeplinirea atribuțiilor pe care le aveți în această perioadă grea.
Cu deosebită stimă,