Adrian Wiener este medic primar în Secția Medicină Internă a Spitalului Județean de Urgență din Arad și senator USR, membru al Comisiei de Sănătate din Senat. El a oferit, în interviul acordat HotNews.ro, un exemplu concret: Un pacient din Arad care a trecut prin 3 spitale, avea simtome suspecte de coronavirus, a avut sute de contacți, dar nu a putut fi testat pentru virus din cauză că nu se încadra în definiția de caz stabilită de autorități pentru suspecții care pot fi testați: „Nici acum nu știm, pentru că nu se testează, din cauză că nu intră în definiția de caz.”

Medicul Adrian Wiener avertizează că, în acest moment, în România nu este măsurată în niciun fel transmiterea reală a virusului: „Astăzi, pe definiția de caz, noi testăm doar dacă are trasabilitate în zona roșie și dacă are simptome. Singurul declic pentru măsuri severe de distanțare socială severe este dacă constanți că ai transmitere comunitară susținută. Iar noi nu măsurăm asta. Aici e marea problemă.”

“Dacă nu ai teste, trebuie să compensezi prin măsuri de izolare mult mai stricte. Pentru că te trezești cu focare de sute de bolnavi și mii de contacți despre care nu știi, se dezvoltă în doar 3-4 zile. Noi suntem complet descoperiți la ora asta.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here