Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a comentat la Sinteza Zilei întâlnirea istorică dintre președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin. Mircea Geoană consideră că dialogul este un prim pas pentru asigurarea echilibrului strategic și asigurarea unei relații de colaborare între cele mai mari puteri nucleare.

”Salutăm întâlnirea dintre președintele Biden și Putin, după summitul NATO. Primul summit NATO la care președintele american a participat și cred că această secvență nu este întâmplătoare. Acest tip de dialog face parte din politica constantă a alianței care, în relația cu Rusia, avem o politică aprobată. Pe de o parte, o componentă de apărare și descurajare, dar și o componentă a dialogului. Faptul că președintele Biden a lansat invitația pentru această întâlnire arată că dialogul este făcut de pe o poziție de forță.

Este un lucru foarte important că dialogul a fost repornit. Sunt zone în care există o nevoie imperioasă de dialog, cum este echilibrul strategic, armamente nucleare, și această discuție între primele două puteri nucleare ale lumii este absolut indispensabilă. Acest început de discuție despre mai multă ordine și mai puțină complexitate în zona atacurilor cibernetice este iarăși un lucru bun.

Nu întâmplător, liderii NATO au aprobat la summitul de acum două zile o nouă politică NATO cu privire la apărarea cibernetică. Eu mă ocup aici la NATO de problemele legate de apărarea cibernetică. Discuții care sunt constructive și necesare vizavi de Iran. Este important pentru comunitatea internațională ca Iranul să nu devină o putere nucleară. Afganistanul, nimeni nu dorește să devină, după ce terminăm operațiunile militare, din nou un loc în care terorismul să-și găsească culcuș.

Președintele Biden a spus extrem de clar că sunt niște lucruri pe care noi, occidentul democratic, America, NATO, democrațiile occidentale, nu le putem accepta. Atacul la integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei, a Georgiei și a Republicii Moldova. Atacuri subversive la adresa democrațiilor noastre, a sistemelor noastre electorale. Această campanie masivă de dezinformare, această dorință și acțiune permanentă de a destabiliza societățile noastre democratice și de a amplifica fracturile care există în societățile democratice.

Acest limbaj ferm și neechivoc nu este contrat ideii că se și poate colabora cu o țară ca Federația Rusă, inclusiv schimbări climatice. Sunt zone în care trebuie să colaboră, iar eu am făcut în ultimii doi ani de zile cred că patru invitații oficiale către Federația Rusă, să ne reîntâlnim în formatul Consiliul NATO – Federația Rusă, care este singurul cadru în care discutăm despre probleme care sunt de interes comun.”, a declarat Mircea Geoană la Sinteza zilei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here