Al cincilea președinte al României post-revoluționare, Nicușor Dan, își va prelua azi mandatul, urmând să depună jurământul de la ora 12:00, la Palatul Parlamentului, într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului. 

Decizia privind ziua și ora depunerii jurământului a fost luată oficial joi, într-o ședință a Birourilor Permanente Reunite (BPR) ale Parlamentului. Hotărârea BPR a venit după ce, tot joi, Curtea Constituțională a României (CCR), a validat rezultatul alegerilor prezidențiale 2025. 

După depunerea jurământului în Parlament, Nicușor Dan participă, de la ora 13:30, la ceremonia de predare-primire a mandatului de Președinte al României, alături de Ilie Bolojan, la Palatul Cotroceni, potrivit Administrația Prezidențiale.

Toți foștii președinți au susținut discursuri cu ocazia învestirii, în care au încercat să schițeze o parte din proiectele pe care voiau să le pună în practică.

1. Ion Iliescu a pus accent pe stabilitate și o tranziție pașnică de la comunism. De asemenea, a vorbit despre o reformă economică graduală punând accentul pe evitarea terapiei de șoc. În mandatul din 2000, Iliescu a abordat tema integrării în NATO și UE, deși cu reticențe inițiale față de capitalismul occidental.

2. Emil Constantinescu a pus accent în mandatul său pe lupta împotriva corupției, una din promisiuni fiind aceea de a „curăța” sistemul politic. Constantinescu a fost adeptul unei reforme economice accelerată , prin privatizări și atragerea de investiții străine. De asemenea, a fost pro-integrarea României în Occident: aderarea la NATO și pregătiri pentru UE.

3. Traian Băsescu a fost cel mai direct în criticile la adresa sistemului.În primul mandat a pledat pentru o Justiție independentă și pentru combaterea corupției în sistem. De asemenea, s-a declarat adept al promovării antreprenoriatului, susținând în același timp alianța cu Occidentul. În criza din 2009 a luat măsuri de austeritate aspru criticate de populație.

4. Klaus Iohannis. A câștigat cu sloganul „România lucrului bine făcut”, iar în al doilea mandat prin proiectul lui de suflet „România educată”. „Nimic nu produce o schimbare mai benefică în fibra profundă a unei națiuni decât formarea tinerilor pentru a deveni cetățeni implicați și activi, care, prin propriile lor realizări și succese, clădesc o țară mai bună pentru noi toți. Dacă dorim să anticipăm viitorul țării, un indiciu îl putem găsi în modul în care se realizează educația tinerilor”. Realitatea este că România are cea mai mare rată de abandon școlar din UE.

De asemenea, în discursul de învestitură, Iohannis își dorea spitale și școli curate și bine dotate, cu medici și dascăli corect răsplătiți pentru munca lor, pe criterii de performanță, infrastructură modernă. În timpul mandatului său a avut de gestionat situația creată de invazia Ucrainei de către Rusia.

Pe lângă parlamentari, la ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului au fost invitați și o serie de alți oficiali ai statului român, conform Legii privind ceremoniile oficiale, 215/2016, printre care: 

  • premierul în funcție (Cătălin Predoiu);
  • foștii șefi de stat, în ordinea cronologică a primului mandat;
  • președintele CCR (Marian Enache);
  • președinta ICCJ (Corina Corbu);
  • europarlamentarii români;
  • miniștrii;
  • consilieri prezidențiali;
  • președintele Academiei Române (Ioan Aurel Pop);
  • șeful Statului Major General (Gheorghiță Vlad). 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here