Nu s-au stabilit sume pentru despăgubiri

0
245

“Niciun oficial nu a avansat vreo sumă de bani pentru posibile despagubiri ale fostilor detinuti, in sensul hotararii pilot CEDO, referitoare la conditiile necorespunzatoare din penitenciare. Au fost însă oferite exemple similare din alte state – Ungaria, Italia….! Victimele infracţiunilor se constituie parte civilă în procesul penal, urmând a fi despăgubite de către inculpaţi, cei care au produs prejudiciul. Statul confiscă ceea ce s-a dobândit prin comiterea infracţiunilor”, a scris, v Tudorel Toader pe Facebook.

“Intenţia ministrului Justiţiei de a «despăgubi» infractorii aflaţi în penitenciare în perioada 2012-2017 are, pe lângă caracterul inoportun şi imoral, o importantă influenţă bugetară, având în vedere numărul mare de foşti deţinuţi care vor beneficia de cei 5-8 €/zi de detenţie în condiţii improprii. Concret, la un rulaj total al deţinuţilor estimat pentru perioada 2012 – 2017 de 92.000 de deţinuţi, aceştia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane € (la o despăgubire de 5€/zi/deţinut) şi 550 milioane € (la o despăgubire de 8€/zi/deţinut)”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), postat pe site-ul instituţiei.

Ministrul Justiţiei a mai spus că nu a solicitat nicio anchetă administrativă la Curtea de Apel Ploieşti, după întârzierea cu care au ajuns actele originale pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă.

“Ministerul Justiţiei nu a solicitat nicio anchetă administrativă la Curtea de Apel Ploiesti, referitoare la faptul că au fost necesare două săptămâni pentru ca originalele documentelor de extrădare să ajungă la Bucureşti ! Dacă o astfel de anchetă se desfăşoară, poate fi la iniţiativa lăudabilă a conducerii instanţei”, a anunţat ministrul Justiţiei, pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here