Eugen Teodorovici, s-a întâlnit marţi, la Bruxelles, în marja reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN) cu mai mulţi oficiali ai Parlamentului European, potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

În discuţia cu Roberto Gualtieri, preşedintele Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European, demnitarul român a subliniat obiectivul României de a contribui la avansarea rapidă a dosarului privind viitorul CFM, dar şi la promovarea unui pachet privind Uniunea Economică şi Monetară (UEM) şi Uniunea Bancară, care să ţină cont, în acelaşi timp, de interesele statelor euro şi non-euro.

De asemenea, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Comisiei de bugete, Jean Arthuis, oficialul român a discutat despre obiectivul României de a asigura, din poziţia de Preşedinţie a Consiliului UE, o avansare rapidă a negocierilor privind viitorul CFM, în cooperare cu Parlamentul European. Ministrul român al Finanţelor a subliniat şi intenţia României de a facilita adoptarea liniilor directoare privind bugetul UE pentru anul 2020, la reuniunea ECOFIN din februarie 2019.

În cadrul întrevederii cu Caroline Nagtegaal, raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sprijin pentru Reforme, ministrul român al Finanţelor a discutat despre asigurarea tratamentului egal între statele membre şi a subliniat, în privinţa propunerilor pentru aprofundarea UEM, în următorul CFM, că programele InvestEU şi cel privind Sprijinul pentru Reforme Structurale sunt prioritare pe agenda Preşedinţiei Consiliului UE, care este asigurată de România, în primul semestru al anului viitor.

În context, ministrul român a reiterat poziţia de susţinere a Facilităţii pentru Convergenţă, care ar ajuta statele non-euro în procesul de aderare la zona euro, cu condiţia ca acest instrument să nu genereze bariere suplimentare în procesul aderării la euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here