Astăzi, premierul demis, Ludovic Orban, a cerut implicarea Facebook și Google în a opri “știrile false” despre coronavirus și despre modul în care intervin autoritățile. Aceste “știri false” fac parte din libertatea de exprimare a fiecărui individ, drept constituțional. Cine, până la urmă, poate decide că o știre este falsă și cum vor fi pedepsiți acești oameni?

Singurul mod democratic de a combate fake news-urile este prin intermediul comunicării corecte și frecvente de la nivel instituțional/oficial, pe canalele oficiale, dar și în presă. Toți cetățenii au liberul arbitru și trebuie să decidă singuri de unde și cât se informează. La fel cum fiecare așa-zis jurnalist, utilizator de social media, sau publicație, își asumă riscul de a se decredibiliza promovând știri false, sau alarmiste. Această măsură de a cenzura oamenii pentru a “elimina panica”, deschide drumul pentru alte forme de cenzură.

“Domnule ministru Costache, domnule ministru Vela, am o solicitare: grupul de lucru pe comunicare să ia legătura cu Facebook, Google și așa mai departe, astfel încât să obțină posibilitatea de a notifica orice fake news. Ne confruntăm cu o avalanșă de informații false care sunt lansate de cele mai multe ori de pe platforme necunoscute. Induc panică. Și, atunci, trebuie imediat reacționat”, a spus Ludovic Orban în ședința de Guvern.

Iată cum se practică, la nivel guvernamental, cenzura în China:

La sfârșitul lunii decembrie 2019, când focarul de coronavirus era încă în stadiul incipient, un oftalmolog de la Spitalul Central Wuhan a folosit WeChat pentru a-și avertiza colegii cu privire la adevăratul pericol de răspândire al coronavirusului. La scurt timp, Li Wenliang a fost chemat de poliția locală și condamnat pentru că “răspândește informații false pe internet”. S-a întors la muncă, a luat virusul de la un pacient infectat și a murit la începutul lunii februarie. Autoritățile au arestat, mustrat și au redus la tăcere alți utilizatori pentru a evita stârnirea fricii publice. Guvernul Chinei depune eforturi pentru a pedepsi localnicii pentru „răspândirea zvonurilor, teoriilor conspirației și a știrilor false online”.

Reamintim faptul că însuși Președintele Klaus Iohannis a spus că “în China este regim autocrat, in România e altfel, suntem în democrație”. Deci, cum poate propaga Orban asemenea idei?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here