“Amarnică luptă se mai duce pe marginea datelor publicate de ministrul Harababură. Omul continuă să confunde transparența cu exhibiționismul. Dacă e ceva mai rău decât să nu faci nimic, e să faci ceva prost. Iisus pe ape de la Sănătate a oferit un pic de zeamă unei puzderii de adolescenți jurnaliști, sau jurnaliști cu reflexe adolescentine care caută acum să stoarcă de pulpă sărmanul Excel exportat crud din coronaforms.
Că securiștii, că vaccinarea pidosnică, mai cu dictatura militară, mai cu reflexele comunistoide. E fanfară, și măciuca pe CNCAV, doar-doar renunță oamenii să-și facă treaba.
Numai un orb nu își dă seama că, o bună vreme de acum înainte, vaccinarea va fi o chestiune de siguranță națională care nu merită lăsată în mâna unor ONG-uri. Toate țările luptă să securizeze stocuri de vaccin. Peste tot se scarpină lumea în cap de unde facem rost de siringi”, a scris Gabriel Diaconu pe Facebook.
Problemă de securitate cibernetică?
““Transparență” e un concept de bună guvernare și nu implică neapărat să faci publice baze de date. Intră aici fluxurile de achiziție, posibilitatea auditării financiare a instituțiilor competente, inclusiv auditarea științifică agreată cu actori ai căror credențiale sunt rezonabile. Transparență nu înseamnă să “pui pe site” documente fără certificat digital valid, unde în doi timpi și trei mișcări un hacker modest îți poate afla “ușa din dos” către calculatorul de unde s-a încărcat fișierul, respectiv persoana care a făcut asta, și după aia să te ții acces la alte lucruri net mai interesante decât niște cifre pandemice.
Orice țară minim răsărită are o securitate cibernetică funcțională. Și oricând pot apărea breșe de securitate. Drept urmare să faci publice niște date este un algoritm în sine, cu sau fără legendarul “544” invocat de presa ronânească.
Astfel că, în fapt, ministerul sănătății arată un pic de sân dezvelit și, deodată, presa în călduri asudă de parcă zici că ce-i. Dar aduce-i aminte aceleiași prese de, să zicem, dreptul poliției de a identifica/ trasa locația unui utilizator de telefon cu cartelă intr-o speță de trafic de persoane, răpire ori dispariție și brusc o dau pe dreptul la viață privată. Sau menționează, în numele aceleiași transparențe, folosirea anumitor protocoale de ascultare și, din nou, presa va striga “abuz”.
Fapt este că lucrurile în astfel de domenii nu sunt atât de simple încât să le cerni pe logica unei galerii de fotbal pe stadion. Nu câștigă cine are valoare mai mare, și fumigene mai multe”, a mai scris medicul.
“De jucat bambilici în coaliţie nu e greu”
Este drept, și just, ca societatea civilă să ceară transparență cât privește datele de interes. Există și suportul legal, respectiv directive europene, în acest sens. Mai mult, fantezia de comunicare a domnului Manciu, respectiv GCS, dar și bâlbâielile statistice absolut scabroase cer un scrutin atent, și analize independente statistice.
Ce face Harababură? Își roagă consilierii să facă un pic pe plac societății civile, mai ales că îl leagă unele prietenii de unii. Dar așa facem, domnule ministru? Niscaiva zile de copy-paste și atât? Nu tu o logică, nu tu un deznodământ. Am înțeles că în opinia dvs să te filmeze documentaristul e un argument al “transparenței”, dar de fapt e o banală egolatrie. Hai mai degrabă cu analiza MS privind deschiderea școlilor, hai cu o analiză privind situația în DSP-uri, că de jucat bambilici în Coalitia de guvernare nu e greu.
Fapt este că pe porcăria asta, în fapt, nu vom crea transparență. Doar o vreme can-can, câteva Editoriale, niște dezbateri radio-tv și promisiunea reformei “finale”.
Sunt un suporter, alături de toți cei care au semnat adeziunea la mesajul către guvern, ca datele să fie oferite publicului. Dar asta trebuie să includă format, compatibilitate, o formă de validare internă/ externă, o garanție că nu au fost modificate pe drum spre “fereastra” publică etc. Adică un pic de profesionalism, ce mama dracului”, a concluzionat Gabriel Diaconu.