Vineri, un judecător federal a apreciat că preşedinţia SUA nu a respectat procedurile retrăgându-i acreditarea lui Acosta, după (încă) un schimb de replici între acesta şi şeful statului, la o conferinţă de presă din 7 noiembrie. Potrivit judecătorului Timothy Kelly, Casa Albă nu a explicat de ce a luat această decizie şi nici nu i-a dat jurnalistului mijloace de a se apăra, drept care trebuie să-i redea, temporar, lui Acosta acreditarea, pentru 14 zile.

Casa Albă s-a supus ordinului judecătorului Kelly, dar în aceeaşi seară l-a anunţat în scris pe Acosta că intenţionează să-i retragă definitiv acreditarea, explicând, de această dată, că acesta a “continuat să strige la preşedinte şi să refuze să cedeze microfonul”. Preşedinţia a mai menţionat că aşteaptă răspunsul reporterului până duminică seara şi va tranşa problema luni seara la 15:00 ora Washingtonului (19.00 GMT).

În recursul depus luni la tribunalul federal din Washington, CNN şi Jim Acosta subliniază că îşi “păstrează speranţa de a rezolva această dispută fără o nouă intervenţie a justiţiei”, dar, în faţa “intenţiilor” afişate de Casa Albă, cer intervenţia de urgenţă a unui judecător pentru a o împiedica să ia din nou aceeaşi măsură.

Administraţia – au argumentat ei – încearcă să “respecte în mod retrospectiv procedurile”, “încălcând din nou drepturile” reporterului. CNN şi Jim Acosta vor convocarea unei noi audieri săptămâna viitoare “sau ulterior cât mai curând posibil”.

Donald Trump are o relaţie tensionată cu presa, pe care a calificat-o în repetate rânduri drept “fake news” şi “duşman al poporului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here