Comitetul Național pentru Situații de Urgenă a adoptat în ședința de astăzi, 7 decembrie 2021, Hotărârea numărul 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menținerea măsurilor în vigoare, la care se adaugă următoarele excepții:

-eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
-creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05,00 -22,00;
-eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
-eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;
-permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
-permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
-permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

– Situaţia noastră este mai bună decât acum 2-3 săptămâni.

– Interdicţiile de circulaţie noaptea se elimină. Creşte intervalul orar de la 21 la 22 pentru toţi agenţii economici.

– Se elimină obligativitatea purtării măştii în spaţiile deschise cu excepţia: staţii de autobuz, locuri aglomerate, etc… 

– Rămâne obligatoriu portul măştii în spaţiile închise şi în transportul în comun.

– Accesul în mall-uri şi magazine neesenţiale va fi permis şi persoanelor testate. La magazinele mai mici de 200 de metri nu va fi nevoie de prezentarea unei astfel de dovezi, dar aceste magazine vor trebui să stabilească numărul maxim de persoane care pot fi simultan în magazin.

– Toate activităţile care erau limitate la 30% vor fi permise până la 50%: activităţi sportive, teatre… respectându-se regula: vaccinaţi, trecuţi prin boală, testaţi.

– Pentru nopţile de Crăciun şi Revelion nu vor fi restricţii legate de ora până la care pot fi deschise restaurantele, dar cu limită de 50% şi cu prezentarea certificatului de vaccinare, trecut prin boală sau testat.

– La unităţile de cazare, se introduc şi persoanele testate.

– Hotărârea de Guvern poate suporta modificări.

– Se permit activităţi specifice nopţii de Revelion, dar organizatorii au obligativitatea să se asigure că se respectă regulile de sănătate publică, mască, distanţare.

– Nunţile, botezurile, au rămas încă restricţionate.

La ora publicării acestei ştiri este în desfășurare o ședință a CNSU. La finalul ședinței vă vom comunica Hotărârea adoptată și vor fi declarații de presă susținute de șeful DSU, Raed Arafat, la ora 21.00.

Declarațiile vor fi susținute la Centrul de presă al Palatului Victoria. DC News va transmite LIVE în cadrul acestui articol, precum şi în alte articole, principalele declaraţii ale lui Raed Arafat, precum şi deciziile luate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here