“România nu poate fi încorsetată de Comisia Europeană”, spune ministrul Muncii, Marius Budăi, făcând referire la procentul de 9.4% pe care trebuie să îl respecte Guvernul României cu plata pensiilor.

“România are circa 4-5 milioane de lucrători în Uniunea Europeană. Acei lucrători au fost pregătiți de noi, de statul român. Acei lucrători contribuie la PIB-ul Uniunii Europene, prin contribuția pe care o au în statele respective, contribuie la creșterea economică, că vorbim de Franța, de Germania, de Austria, de Italia.

Ori, acei lucrători nu contribuie la noi în țară, contribuie acolo și ajută economiile respective. Nu poți să mă încorsetezi pe mine, România, care am atâția lucrător la tine, Uniunea Europeană, într-un procent sau într-o chestiune strictă doar de sustenabilitate.

Deci e o chestiune care trebuie de discutată foarte clar. Eu nu cred că va fi o decizie nefavorabilă. Sau cel puțin nu voi fi un ministru care să semneze o reformă care să îi  sărăcească pe actualii seniori ai României și pe viitoarele generații până în 2070. Nu voi semna așa ceva.

Într-o analiză pe care am făcut-o la nivel de PNRR-ul ale statelor membre din Uniunea Europeană, dar și a legislațiilor naționale, nu am găsit absolut nicăieri, dar absolut nicăieri, o asemenea plafonare cu cheltuielile sociale.

Nu am găsit niciun fel de plafonare nici la 9,4% cum e la noi sau la nu știu cât altă cifră. Și nu am găsit mai ales o asemenea asumare până în 2070.

Nu este posibil așa ceva să facem în România, din moment ce nu există în statele membre ale Uniunii Europene.

În tratatele Uniunii Europene, în tratatele de bază de aderare la Uniunea Europeană e scrie foarte clar că statele membre trebuie să aibă o independență în a-și hotărî politicile sociale.

Mai mult de atât, discutând de o sustenabilitate imediată a fondului de pensii spuneam foarte clar că acei milioane de cetățeni români ai noștri care muncesc în statele membre ale Uniunii Europene și care au fost pregătiți de către noi de către România, fie că este asistent medical și așa mai departe, lucrează în statele membre ale Uniunii Europene și contribuie la creșterea economică a statelor respective.

Deci consider că România, prin aportul pe care și-l aduce, trebuie să fie privită în Uniunea Europeană, ca și un partener corect. Nu voi semna o reformă care să-i sărăcească pentru 50 de ani de zile pe cetățenii români. “, a explicat Marius Budăi, ministrul Muncii, la Antena 3. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here