Senatul american a aprobat joi, în unanimitate, un text ce prevede sancţiuni automate împotriva responsabililor chinezi care încalcă obligaţiile internaţionale ale Chinei în favoarea autonomiei Hong Kong-ului, transmite AFP.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege mai trebuie aprobat de Camera Reprezentanţilor şi apoi promulgat de preşedintele Donald Trump.

Textul a fost promovat şi susţinut atât de republicani, cât şi de democraţi, decişi să crească presiunea asupra Beijingului în plus faţă de măsurile comunicate deja de guvernul american după ce China a anunţat o lege prin care să preia controlul asupra securităţii fostei colonii britanice.

Textul votat de Senat ar permite Washingtonului să impună sancţiuni oricărei entităţi sau persoane care contribuie direct la încălcarea obligaţiilor Chinei.

Iniţiatorii dau ca exemplu în acest sens ‘lideri ai Partidului Comunist Chinez responsabili de impunerea unei legi a securităţii naţionale în Hong Kong’, sau unităţi de poliţie implicate în reprimarea manifestanţilor din acest teritoriu.

Băncile care ar efectua ‘tranzacţii semnificative’ cu persoanele sau entităţile sancţionate ar fi, la rândul lor, vizate de măsuri punitive.

‘Ceea ce guvernul chinez este pe cale de a face în Hong Kong este inacceptabil (…) Este important să facem ceva care să arate guvernului chinez că, dacă va continua pe această cale, va plăti preţul’, a declarat senatorul democrat Chris Van Hollen, unul din autorii proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here