Premierul Theresa May s-a declarat miercuri “hotărâtă” să ducă la bun sfârşit Brexitul, făcând un apel solemn la adresa parlamentarilor pentru ca aceştia să o susţină, după ce Camera Comunelor a respins de două ori acordul de retragere negociat cu UE, transmite AFP.

“Sper din tot sufletul ca deputaţii să susţină acordul pe care l-am negociat cu UE”, s-a adresat miercuri lidera conservatoare naţiunii britanice, într-un discurs televizat de la reşedinţa sa din Downing Street nr. 10, după ce solicitase oficial în cursul aceleiaşi zile amânarea Brexitului, prevăzut pentru 29 martie, printr-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului European Donald Tusk.

Premierul britanic a deplâns miercuri situaţia creată, făcându-i răspunzători pe parlamentari pentru eşecul nerespectării termenului de 29 martie.

“Membrii Parlamentului nu au reuşit să se pună de acord asupra unei modalităţi de aplicare a retragerii Marii Britanii (din UE). În consecinţă, nu vom ieşi la timp, cu un acord, pe 29 martie”, a afirmat Theresa May, potrivit dpa.

“Această amânare este o chestiune pe care o regret personal foarte mult”, a declarat premierul, potrivit EFE.

În contextul absenţei unui consens la Londra despre cum – sau în anumite cazuri dacă – să se producă Brexitul şi pe măsură ce frustrarea creşte la Bruxelles, May a afirmat că “tot ceea ce parlamentarii au fost dornici să spună a fost ceea ce nu doresc”.

Premierul britanic a anunţat că nu este “pregătită să mai amâne Brexitul” şi că nu intenţionează să accepte o amânare care să depăşească trei luni.

Anterior, ea a comunicat parlamentarilor britanici că nu doreşte o amânare care ar implica participarea ţării la alegerile europarlamentare de la sfârşitul lunii mai, pentru că aceasta ar însemna un eşec al respectării rezultatelor referendumului din 2016, când 52% din votanţi au decis retragerea Marii Britanii din UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here