ONU a început evacuarea unei părţi a angajaţilor săi în Afganistan, a declarat un purtător de cuvânt, în timp ce sute de persoane încearcă să fugă din ţară după revenirea la putere a talibanilor, relatează Agerpres, citând AFP.

Aproximativ 100 de angajaţi ai ONU vor fi evacuaţi spre Almatîi, Kazahstan, a afirmat Stéphane Dujarric, fără a preciza dacă sunt străini sau afgani.

“Aceasta este o măsură temporară care permite ONU să continue să acorde ajutor populaţiei din Afganistan cu un minim de perturbări şi, în acelaşi timp, care reduce riscurile pentru personal”, a explicat el, subliniind că ONU rămâne angajată în misiunea sa de a sprijini populaţia.

Misiunea ONU de asistenţă în Afganistan (UNAMA) are aproximativ 300 de străini şi peste 700 de afgani la Kabul, sediul său central.

Insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei afgane duminică, la aproape 20 de ani după ce au fost îndepărtaţi de la putere de către o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite în urma atentatelor din 11 septembrie 2001.

Victoria fulgerătoare a talibanilor, înlesnită de retragerea trupelor americane, a provocat scene de haos pe aeroportul din Kabul unde mii de oameni încearcă de luni să urce în avioane închiriate de ţări străine pentru a-şi evacua cetăţenii şi pe afganii care au lucrat cu forţele străine. 

ONU, anunț

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a anunţat marţi seară că va organiza o sesiune specială la 24 august pentru a examina preocupările privind respectarea drepturilor omului în urma preluării puterii de către talibani în Afganistan, relatează AFP. Reuniunea de la Geneva a fost solicitată de reprezentanţi afgani şi pakistanezi, susţinuţi până acum de 89 de ţări.

SUA speră că talibanii îşi vor respecta promisiunile privind drepturile omului

SUA speră că talibanii îşi vor respecta promisiunile privind drepturile omului, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, relatează AFP. ‘Dacă talibanii afirmă că vor respecta drepturile cetăţenilor lor, ne vom aştepta ca ei să respecte acest angajament’, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă. Cu câteva ore mai devreme, insurgenţii afgani au ţinut prima lor conferinţă de presă în capitala afgană cucerită, dând asigurări că femeile vor putea lucra în conformitate cu principiile islamului. ‘Cuvintele sunt importante, pot fi liniştitoare, pot fi simbolice’, a menţionat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane. Dar ceea ce căutăm sunt fapte, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here