Irlanda a blocat o prevedere care fusese inclusă într-un proiect anterior al acordului cu UE care promitea Marii Britanii că blocul comunitar va încerca să îi dea mai multe asigurări în privinţa statutului frontierei cu Irlanda mai târziu.

“Nu este deschisă pentru renegociere”, au declarat cei 27 de lideri ai statelor membre într-o declaraţie comună privind acordul de Brexit pe care l-au convenit cu Theresa May la sfârşitul lunii noiembrie. Premierul britanic a revenit la Bruxelles pentru a cere asigurările de care ar avea nevoie pentru ca acordul să fie adoptat de Parlamentul de la Londra.

Blocul comunitar a transmis că doreşte să “stabilească cât mai curând posibil un parteneriat cu Marea Britanie în viitor” şi că ar avea ca scop să îl pună în aplicare până la sfârşitul anului 2020″, astfel încât să nu mai fie necesară declanşarea sistemului de control la frontieră”.

Dacă vor fi instituite controalele, UE a anunţat că se vor aplica “temporar, cu excepţia cazului în care vor fi înlocuite de un acord ulterior”, ceea ce ar garanta că nu se va reveni la o graniţă tare cu Irlanda.

UE a promis că va întreprinde “toate demersurile” pentru a asigura controalele, o garanţie pentru a evita o graniţă tare, va fi aplicată doar “atâta timp cât este strict necesar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here