Visul premierului Florin Cîţu de a avea peste 10 milioane de români vaccinaţi până în septembrie este pentru moment o utopie. 

A mai rămas o zi până la debutul celei de a doua etape de vaccinare, iar medicul Valeriu Gheorghiţă, cordonatorul campaniei, a anunţat că doar jumătate din centrele din ţară vor fi funcţionale. Multe dintre ele sunt total nepregătite. 

“În septembrie, obiectivul meu este de a avea 10.400.000 de persoane vaccinate, ceea ce înseamnă aproape 70% din ceea ce ne-am dorit şi să putem să scăpăm de pandemie”, a spus şeful Guvernului.

Planul premierul pare însă imposibil, pentru că în Romania sunt vaccinaţi doar 15.000 de oameni pe zi. Adică 450.000 pe lună, iar la această rata abia am depăşi 3,5 milioane de persoane vaccinate până în septembrie. 

Totodată, trebuie luat în calcul şi faptul că vaccinul este administrat în două doze.

Pe lângă rata de vaccinare care trebuie mărită, o altă problemă care stă în calea visului premierului Cîţu este numărul redus al centrelor de imunizare. 

Deşi mâine ar trebui să înceapă etapa a doua de vaccinare, unele centre sunt încă nepregătite.

La Suceava, de pildă, autorităţile dau din umeri. Sala de sport care urmează să devină un centru de imunizare nu a fost amenajată. 

În sala de sport de la Şcoala generală nr. 9 Ion Creangă ar urma să fie deschis vineri unul dintre cele cinci centre de vaccinare comunitară din municipiu. 

Primarul municipiului dă însă asigurări că mobilierul necesar pentru dotarea centrelor va sosi în curând şi totul va fi gata la timp. 

Deocamdată însă nu a fost nimic amenajat, iar sportivii se antrenează în continuare.

Probleme sunt inclusiv în Capitală. Centrele de vaccinare din sectorul 6 nu au primit încă autorizaţie de la DSP.

În București vor fi în total 50 de centre de vaccinare. Peste 80% au fost evaluate de DSP, dar multe sunt încă în curs de amenajare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here