Controverse în jurul celei mai noi aplicații Clearview de recunoaștere facială

Cât de departe se mai poate merge, fără a încălca drepturile fundamentale ale omului?

0
431

   Un parlamentar american solicită răspunsuri de la controversata companie din spatele unei aplicații care poate identifica o persoană pe baza unei singure fotografii. Aplicația de recunoaștere facială Clearview poate reprezenta un risc de confidențialitate „înfiorător”.

Dem. Sen. Ed Markey

  Senatorul Ed Markey despre aplicația Clearview: „Sunt profund îngrijorat de faptul că este capabil să demonteze în mod fundamental așteptarea americanilor de a se putea muta, asambla sau pur și simplu să apară în public, fără a fi identificați”.

Senatorul democrat Edward Markey din Massachusetts a emis joi o scrisoare deschisă prin care a cerut răspunsuri de la creatorul unei aplicații controversate de recunoaștere facială folosită de forțele de ordine din SUA. Scrisoarea către directorul general al companiei Clearview AI, Hoan Ton-That, urmează o investigație din New York Times cu privire la compania de software și aplicația sa, care poate identifica oamenii comparând fotografia cu o bază de date cu imagini adunate de pe social media și alte site-uri.

În scrisoare, Markey solicită informații de la Clearview, inclusiv o listă completă a oricărei entități și agenții de aplicare a legii care utilizează în prezent tehnologia, precum și detalii cu privire la încălcările de securitate anterioare și privilegiile de acces ale angajaților Clearview. Markey întreabă, de asemenea, dacă tehnologia Clearview este capabilă să recunoască dacă informațiile biometrice încărcate în sistemele sale indică copiii sub vârsta de 13 ani.

“Orice tehnologie cu capacitatea de a colecta și analiza informațiile biometrice ale persoanelor fizice are un potențial alarmant de a afecta impactul asupra libertăților civile și a vieții private a publicului”, a scris Markey în scrisoarea sa către Ton-That. “Produsul Clearview pare să prezinte riscuri de confidențialitate deosebit de grave și sunt profund îngrijorat de faptul că este capabil să demonteze în mod fundamental așteptările americanilor de a se putea deplasa, asambla sau pur și simplu să apară în public, fără a fi identificați.”

Markey a pus anterior întrebări întreprinderilor tehnologice precum Amazon cu privire la utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială. Și în noiembrie, un proiect de lege comun al celor dooua mari partide din  Senat a cerut limitarea utilizării tehnologiei de recunoaștere facială de către agențiile de aplicare a legii din SUA.

 
 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here