Cu toată incertitudinea pe care a adus-o pandemia de COVID-19, business-ul integrat deținut de unul dintre cei mai apreciați fermieri români, dr. Ing. Dimitrie Muscă, a mizat în ultimele luni pe investiții în valoare de 650.000 de euro.

Combinatul Agroindustrial (CAI) Curtici, controlat de familia Muscă se află pe lista celor mai mari producători agricoli din vestul țării. Cu un model de business integrat în agricultură, producția de carne și preparate din carne, lactate și panificație, producătorul agricol din Arad a intrat în 2022 cu rezultate notabile.

„În acest moment, Combinatul Agroindustrial Curtici nu are deschise linii de credit și nicio datorie către vreo companie sau instituție a statului. Mai mult, în ultimele luni am investit în business peste jumătate de milion de euro, mai exact vorbim despre suma de 650.000 de euro”, a subliniat pentru Forbes România, Dimitrie Muscă, directorul general al combinatului, care a recunoscut că are totuși o temere cu privire la ce se va întâmpla în viitorul apropiat. Motiv pentru care a decis ca pentru perioada următoare să sisteze temporar planul de investiții.

În ceea ce privește aprovizionarea pentru partea de producție CAI Curtici, Dimitrie Muscă a mărturisit că a încheiat acest proces încă de anul trecut, singurul segment pe care l-a neglijat puțin fiind cel cu privire la îngrășăminte, în sensul că nu a cumpărat întreaga cantitate de îngrășăminte pentru activitățile combinatului. Astfel, a ajuns să achiziționeze îngrășăminte la prețuri mult mai mari.

„Am cumpărat la prețuri mult mai ridicate. Spre exemplu, în loc să dau 1.200 -1.300 de lei pe tona de îngrășăminte, am ajuns să le achiziționez la tarife curprinse între 3.400 și 3.500 de lei pe tonă”, a explicat Dimitrie Muscă.

La CAI Curtici, fermierul Dimitrie Muscă lucrează 5.000 de hectare de teren, de asemenea în cadrul combinatului se regăsesc o fermă de vaci cu peste 1.800 de capete (vaci de carne și vaci de lapte), dar și un complex de suine, care avea anul trecut o capacitate de 25.000 de capete. Însă, în luna martie 2021, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici s-a văzut nevoit să sacrifice 24.500 de suine din cauza descoperirii virusului pestei porcine africane în cadrul fermei sale.

Cu toate acestea, Dimitrie Muscă nu s-a lăsat copleșit de această situație. Dimpotrivă. La sfârșitul lunii septembrie 2021 a început să-și repopuleze complexul de suine achiziționând 1.800 de scroafe.

„Ne-am propus ca în următoarele cinci luni să ajungem din nou la capacitatea maximă de 25.000 de capete de porci în complexul nostru”, a punctat Dimitrie Muscă, care a precizat că este foarte dezamăgit de lipsa de implicare a autorităților române în eradicarea virusului pestei porcine. „De când a apărut pesta porcină în țara noastră, autoritățile nu au făcut absolut nimic ca să preîntâmpine răspândirea acestui virus și să oprească această pandemie”, a completat fermierul, care-și amintește că înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus, datorită profitului adus de complexul său de suine, își permitea să facă investiții, din propriile finanțe, de până la 2 milioane și jumătate de euro.  

Întrebat care este secretul în ceea ce privește păstrarea forței de muncă și loializarea angajaților, acesta a specificat: „nu există niciun secret. Este foarte simplu. Plătești, ai oameni, nu plătești, nu ai oameni”. Potrivit lui Dimitrie Muscă, datorită faptului că a mizat mereu pe acest principiu, Combinatul Agroindustrial Curtici nu a dus niciodată lipsă de forță de muncă.

„Pe angajați nu îi cumperi, pe oameni îi răsplătești pentru munca lor, iar acest lucru va duce, fără îndoială, la fidelizarea lor”, a completat directorul general CAI Curtici.

Un inginer mecanic care lucrează la Combinatul Agroindustrial Curtici în plină campanie câștigă până la 15.000 de lei pe lună, susține Dimitrie Muscă, precizând că întreaga suma se regăsește integral pe statul de plată. „O să am întotdeauna grijă de cei cu care realizez profitul”, a completat antreprenorul din Arad.

Referitor la culturile pe care le-a realizat până în acest moment CAI Curtici, cifrele arată astfel: 1.400 de hectare de rapiță, 3.000 de hectare de grâu și aproximativ 500 de hectare de orz. O recoltă mulțumitoare pentru Dimitrie Muscă, care și-a făcut și un calcul inițial ținând cont de tarifele afișate pentru cele mai căutate culturi: porumb și grâu.

În prezent, porumbul se vinde cu 350 de euro pe tonă, în timp ce grâul ajunge la 370 de euro tona, ceea ce înseamnă că un kilogram de grâu costă aproximativ 2 lei, iar cel de porumb 1,70 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here