Fondul de rezervă al premierului este la nivelul de aproximativ 1,2 miliarde de lei, a afirmat Teodorovici, într-o declaraţie de presă la ministerul de resort.

„Acolo este anticipat asigurată o nevoie în zona fondurilor pentru persta porcină, pentru despăgubirile necesare şi nu numai, eventuale alte efecte ale calamităţilor, pentru că sunt deja asemenea solicitări, la nivel de Guvern, finanţări pentru proiectele locale”, a detaliat Teodorovici.

De asemenea, ministrul a menţionat că autorităţile locale au făcut licitaţii, iar acum solicită să le fie decontate de la Ministerul Dezvoltării. „Şi acestea sunt prinse, pentru că am spus foarte clar, ca principiu: Guvernul trebuie să asigure bani pentru tot ceea ce înseamnă investiţii”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul finanţelor a afirmat, la 30 august, că fondul de rezervă al premierului era, la acel moment, pe zero, pentru că au fost alimentate tot timpul situaţiile care au apărut: inundaţii, calamităţi naturale, pesta porcină. „Sunt publicate în Monitorul Oficial Hotărârile de Guvern prin care Guvernul a alocat sumele respective, fie pentru calamităţi naturale, fie pe pestă porcină şi pentru alte astfel de situaţii. Sumele au fost de peste 600 de milioane de lei, numai pe calamităţi naturale (…) evenimente care nu s-au anticipat anul trecut, când s-a făcut bugetul pe 2018”, a explicat Teodorovici, atunci, într-o emisune la Antena 3.

Ulterior, Uniunea Salvaţi România a reclamat că Teodorovici minte cu privire la alocarea banilor din fondul de rezervă al Guvernului, susţinând că Executivul nu are bani să intervină pentru a opri răspândirea pestei porcine, deoarece banii de rezervă au fost luaţi când s-a făcut bugetul. „Astăzi (- la finele lunii septembrie – n.red.), Guvernul PSD nu are bani să intervină pentru a opri răspândirea pestei porcine, iar Eugen Teodorovici spune că nu sunt bani la fondul de rezervă pentru că s-ar fi cheltuit pe alte ”urgenţe”. O minciună! Nu au fost cheltuiţi pe alte urgenţe. Pur şi simplu au fost luaţi din fondul de rezervă încă de când s-a făcut bugetul. Eugen Teodorovici este nu doar mincinos, ci şi iresponsabil!”, a declarat deputata USR Cosette Chichirău, membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă. USR mai arăta că, în decembrie 2017, când se discuta bugetul pe 2018, Eugen Teodorovici, Viorel Ştefan şi Ionuţ Mişa au scăzut fondul de rezervă al Guvernului de la 83 de milioane de euro la doar 3 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here